keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Virkistystä ja elämyksiä

Viime viikolla satoi lähes joka päivä. Siksi onkin ollut ihanaa, kun viime päivät ovat olleet aurinkoisia, vaikkakin viileitä. Lämpötila tipahti perjantaina jo alle 16 asteen, mikä tuntui jo todella kylmältä. Eilen illalla kävimme Juhan kanssa pyörälenkillä ja käsineet olivat tarpeen takin lisäksi. Päivisin aurinko kuitenkin lämmittää ja paistaa aamuseitsemästä iltakuuteen. Tulevaksi viikonlopuksi on luvassa hetkiseksi vähän lämpimämpää, mittari nousee lähemmäksi kahtakymmentä. Sitten lämpötilat taitavat laskea pysyvästi alle viidentoista asteen. Ilmanlaatu on ollut viime päivinä erittäin hyvä ja taivas on kirkkaan sininen. Bundin tornit näkyvät selvästi keittiön ikkunasta, vaikka matkaa sinne on lähes 10km.

Torstai-ilta meni jännittäessä Juhan paluuta työreissulta Pekingistä. Shanghaissa oli nimittäin tiheä sumu, ja suurin osa lennoista oli peruttu Pekingin päästä. Meillä oli nimittäin tarkoitus osallistua Juhan työpaikan järjestämään virkistysmatkaan perjantaista lauantaihin. Yöllä puoli neljältä saapui väsynyt matkamies kotiin ja aamulla kahdeksalta auto odotti jo pihalla meitä. Automatka kesti pari tuntia ensimmäiseen kohteeseen, minkä aikana Juha onneksi sai nukuttua vähän univelkoja pois.

Matkan päämääränä oli Huzhou, mikä sijaitsee suuren Taihu-järven kaakkoisrannalla. Pohjoispuolelta löytyy Suzhoun kaupunki. Pysähdyimme vanhaan Nanxunin kaupunkiin syömään lounasta. Se olikin aikamoisen eksoottinen tarjoilultaan. Söimme nimittäin mm. Kanan varpaita, ankan kieltä, meduusaa, ja jokiankeriasta. Voin rehelllisesti sanoa, että mikään noista ruuista ei tule olemaan suosikkilistallani, vaikka niitä pystyikin syömään hyvässä seurassa. Jatkoimme matkaa vanhaan kaupunkiin, missä tutustuimme 1800-luvulta asti vaikuttaneen shanghailaisen rikkaan perheen kotiin. Siellä oli valtavasti huoneita, mm. Naisille oma seurusteluhuone ja miehille samoin. Sisäpihalla oli myös valtavan iso lootuskukkaviljelmä, minkä varrella oli huvimajoja. Lammessa ui myös harvinaisen värisiä karppeja. Yhden huoneen lattia oli tehty italialaisista laatoista ja seinäreliefit olivat uskomattoman taitavasti tehtyjä. Meille kerrottiin, että suku tuotti aikanaan kolmasosan kiinalaisten suolasta, joten mahtisuku oli kyseessä.

Pääsimme kolmen maissa perille hotelliimme. Se oli hulppean näköinen ulospäin, nimittäin rakennus oli puoliympyrän mallinen ja upposi alaosastaan järven pinnan alle. Menimmekin maanalaisen käytävän kautta omaan huoneeseemme. Järveltä puhalsi viileä tuuli, ja kun laittoi silmät kiinni, saattoi kuvitella olevansa Kokkolassa meren rannalla. Illalla jatkoimme eksoottisten ruokien maistelua, tällä kertaa eteemme tuotiin kilpikonnaa. Sitä en meinannut pystyä maistamaan, mutta pakkohan se oli kohteliaisuudesta maistaa pikkuisen. Maku itsessään oli mieto, mutta mielikuva ei ollut miellyttävä. Ruokalajeja tuotiin pöytään toinen toisensa jälkeen, joten samoin kuin päivällä, mahat täyttyivät sopivasti.

Illalla ajattelimme, että saamme levätä viikosta rauhassa, mutta meille annettiin ohjeet kirjautua hotellista ulos aamulla klo 8.30. Eihän siinä muu auttanut, joten pirtsakoina lähdimme jatkamaan matkaamme. Tarkoituksena oli tutustua paikalliseen meripuistoon, mutta viileän ilman takia puisto oli suljettu. Menimmekin puolen tunnin jokiristeilyllä, missä saimme istua sisätiloissa. Matkasimme suistoalueen läpi ja ihailimme ympäröiviä vuoria ja veneen ympärillä lenteleviä haikaroita. Suistoalueen talot oli rakennettu ihan veden varaan ja yhdelläkin tasanteella miehet tyynenä kalastivat veden loiskuessa jalkojen juuressa. Matka jatkui Suzhoun lähellä sijaitsevaan ravintolaan, missä saimme syödä kuuluisia karvarapuja. Monen ruokalajin jälkeen pöytään tuotiin naruilla sidottuja keitettyjä karvarapuja. Ne ovat siis ihan normaalin ravun näköisiä lukuun ottamatta karvapeitettä isoissa saksissa. Meitä neuvottiin oikeaoppiseen ravun perkaamiseen ja syömiseen ja saimmekin makoisat lihat esille hammastikkujen ja syömäpuikkojen avulla. Tuliaisiksi saimme mukaamme laatikollisen tuoreita karvarapuja ja paikallisia kananmunia. Kotiin palasimme enne neljää iltapäivällä. Meillä oli tiivis, mutta antoisa reissu, ja saimme osallistua kiinalaisten tyyliseen virkistysmatkaan.

Viiden jälkeen vuorossa oli asuinalueemme yhden suomalaisen perheen luona Halloween-juhlat, minne oli kutsuttu kaikki suomalaiset perheet. Mekin pukeuduimme kukin oman mieltymyksen mukaan: Juha oli Selanne, minä olin Kleopatra ja tytöt ihastuttavia antiikin neitoja. Paikalla oli jo merirosvoja, sellikavereita, Zorroja ja muita hauskoja roolihahmoja. Illalla oli ihana tunne lösähtää omaan sänkyyn vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen.  Ella sai yökaveriksi naapurin YInan.

Sunnuntaina Juha kiinan tunnin aikaan menimme Lotan kanssa metrolla sovittamaan juhlamekkoani. Valitettavasti puku ei ollutkaan vielä valmiina sovitettavaksi, joten reissu oli täysin turha. Harmitti, sillä matkaan kului tunti yhteen suuntaan. Kuuden maissa Varjoset tulivat naapurista meille maistelemaan karvarapuja. Ne olivat lähes yhtä hyviä kuin paikan päällä, joten herkkuja on tullut syötyä eksoottisten ruokalajien lisäksi.

Tällä viikolla olemme jatkaneet arkea normaalin aikataulun mukaisesti. Tänään kävimme opiskeluporukkamme kanssa syömässä vietnamilaisessa ravintolassa ja harjoittelimme oppimaamme sanastoa. Juha on tulossa työmatkalle Kokkolaan parin viikon sisällä, joten saamme lähetettyä hänen mukaansa joululahjoja. Kummasti se aika on vierähtänyt täälläkin, olemme asuneet jo neljä kuukautta Shanghaissa. Elämä tuntuu yhä mukavalta ja antoisalta näinkin kaukana.