keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Retkiä ja tuliaisia

Viikon aikana on taas sattunut ja tapahtunut kaikenlaista, mukavia asioita enimmäkseen. Nimittäin viime viikon keskiviikkona sain seurata Ellan Hobitti-harjoituksia koululla. Tarinaa esitettiin koulun pihalla eri paikoissa niin, että jokainen sai halutessaan lisätä improvisaatiota omaan näyttelemiseen. Oppilaat ottivat tilanteen haltuunsa ja kaikista näki, että he nauttivat tekemisistään todella paljon.

Torstaina pääsin ystäväni Marjutin kyydissä tutustumaan läheiseen ”Kiinan Venetsiaan”. Retkipäivä oli kokonaisuudessaan sateinen ja harmaa, mutta välillä sade lakkasi kokonaan. Meillä oli mukana sateenvarjot ja sadetakit, joten varustukset olivat asianmukaiset.

Tongli on noin tunnin ajomatkan päässä Shanghaista länteen, Suzhoun kaupungin laitamilla. Siellä on vanha kaupunki, mikä on rakennettu tuhat vuotta sitten. Talot olivat matalia, valkoisiksi rapattuja kivitaloja, joiden reunoilla oli kapeat kävelykujat. Ostimme liput gondoliin, minkä kyydissä pääsimme kanavia pitkin ympäri kaupunkia. Sillat olivat välillä sen verran matalalla, että kuljettajan piti kyyristyä kunnolla alaspäin. Yhdessä kanavien risteyksessä oli laituriin kiinnitettynä vene, minkä reunoilla oli merimetson näköisiä lintuja naruilla kytkettyinä. Linnut on koulutettu kalastamaan asukkaille kaloja kanavista. Ohittaessamme paikan linnut olivat hyvin rauhallisen ja uneliaan näköisiä, taisivat olla ruokalevolla. Me maistoimme paikallista erikoisuutta, possua maustekastikkeessa ja paistettua riisiä sekä kasvismunakasta. Läskiset hiukopalat eivät oikein innostaneet, joten keskityimme muihin ruokiin.

Kävimme useassa nähtävyyskohteessa, joista emme kuitenkaan oikein ymmärtäneet mitään. Niissä oli nimittäin kiinaksi selostus ja seinillä tauluja ja kuvia, joista emme päässeet selville, mitä ne esittivät. Saimme kuitenkin pääsylippuihimme monta reikää. Vanhaan kaupunkiin oli sisäänpääsymaksu ja lippua piti näyttää eri paikoissa. Löysimme tiemme paikan kuuluisimpaan puutarhaan, mikä olikin näkemisen arvoinen. Paikka huokui rauhaa ja se oli hyvin kaunis ja siisti. Aika pysähtyi hetkeksi kokonaan.

Perjantaina menimme Lotan kanssa opiskelujen jälkeen IKEA:an syömään ja ostoksille. Lohi ja perunamuusi sekä lihapullat maistuivat kotoisilta, samoin pehmytjäätelö. Löysimme myös pipareita, joita ostimme usean laatikon. Ellan koululla on tulevana lauantaina Food Fair eli ruokamessut, missä jokainen maa saa myydä omia herkkujaan, tuotot menevät koulun hyväksi. Olemme Juhan kanssa juuri tuolloin matkoilla, joten en pääse leipomaan korvapuusteja tai muita suomalaisia herkkuja. Toisaalta en varmasti onnistuisikaan leipomaan, sillä meidän asuntomme mikroaaltouuni/uuniyhdistelmä ei ole otollinen paikka leipomusten suhteen. Kokeilimme kerran lämmittää uunissa pizzaa, mutta keskeytimme kokeilun pikaisesti uunista tulevan savun ja hajun takia.  Voileipägrilliin en ole edes yrittänyt laittaa muuta kuin lämmitettäviä valmisruokia ja lämpimiä voileipiä.

Lauantaina tapasimme Marjutin ja hänen miehensä Pekan kanssa kangasmarkkinoilla. Siellä on monta kerrosta pieniä räätäli- ja vaatesuunnitteluputiikkia sekä kangasmyymälää. Juhalle ja Pekalle suunniteltiin frakkeja itsenäisyyspäiväjuhlaa varten ja meille naispuolisille juhlijoille iltapukuja. Marjut oli käynyt jo aikaisemmin tilaamassa puvun ja sitä piti vielä vähän korjailla ennen valmistumista. Minä menin kangasmyymälään, missä yhdessä myyjän kanssa mietimme, millainen kangas olisi sopiva minun pukuuni. Olin etsinyt netistä valmiiksi muutaman pukuvaihtoehdon. Päädyimme sitten valitsemaan raakasilkkisen kankaan, mitä myyjä arvioi tarvittavan kahdeksan metriä pukuuni. Ostin siis kankaan ja myyjä ohjasi minut yhden räätälin luokse. Hän koki mallin liian monimutkaiseksi ommella, joten siirryimme seuraavan räätälin luokse. Hän vakuutti minulle, että osaa tehdä samantyyppisen mekon. Siihen oli tyytyminen ja iloisesti hän mittaili minua edestä ja takaa. Jätin lisäksi hänelle malliksi yhden mekoistani, jotta siitä voi tarkistaa mitat. Jännittää mennä sunnuntaina kokeilemaan pukua. Seuraavassa blogikirjoituksessa kerron sitten, mitä tapahtui.

Kangasmarkkinoiden jälkeen menimme syömään korealaista barbequeta. Ravintolassa oli keskellä pöytää grillilevy, minkä päälle laitettiin raaka ruoka kypsymään. Levy lämpeni aika hitaasti, mutta kuumennuttuaan oli tosi tehokas. Korealainen ruoka on täällä suosittua ja siinä käytetään laadukkaita raaka-aineita.

Sunnuntaina Juha nousi lähes kukonlaulun aikaan ja lähti Pudongin puolelle juoksemaan puolimaratonin. Hän haastoi työkaverinsa juoksuun mukaan kesällä, nyt oli aika toteuttaa haaste. Molemmat pääsivät hyvin perille, joten ylpeä huoltojoukko odotti tyytyväisenä kotona.  Neljältä menimme keskustaan tapaamaan Juhan työkaveria ja pomoa, jotka olivat saapuneet aamulla Suomesta.  Oli iloinen yllätys, kun saimme kassillisen Suomiherkkuja tuliaisina. Ruisleipää raaskimme syödä säästellen, onneksi se säilyy pakkasessa hyvin. Kävimme yhdessä syömässä Xintiandilla. Se on erittäin suosittu alue, missä on paljon ravintoloita ja luksuskauppoja.

Maanantaina jatkui taas arki ja opiskelu. Kiina on mielestäni todella kiehtova kieli, lisäksi meillä on aivan mahtava opiskeluporukka ja kannustava opettaja. Ahaa-elämykset innostavat opinnoissa silloinkin, kun oppiminen tuntuu lähes mahdottomalta. Olemme tällä viikolla opetelleet nimittäin mittasanoja, joita on lukematon määrä. Kirjalle on ihan oma mittasanansa, samoin pitkille tavaroille, pyöreille tavaroille, parillisille tavaroille, kuten myös erilaisille vaatteille. Ja tuossa oli vain murto-osa! Lisäksi olemme opetelleet vertailua, missä ensin sanotaan sana, jota verrataan, sitten lisätään vertailusana bi, sitten lisätään sana, johon verrataan, sitten adjektiivi/numero/lisämääre. Esimerkiksi hän on lyhyempi kuin minä sanotaan seuraavalla tavalla: minä, vertaussana bi, hän, pitkä. Eikös olekin helppoa?! Kaiken lisäksi on vaarana, että ymmärtää kaiken ihan väärin. Tänään minun piti ryhmänjohtajana jakaa kaikille arviointilomake, missä sai laittaa oman arvionsa opetuksesta. Onneksi lomake oli englanniksi, joten kaikki osasimme ne täyttää.

Tiistaina osallistuin Shanghain suomalaisten järjestämälle kaupunkikävelylle. Menin metrolla kokoontumispaikkaan eli JIng´anin temppelin edustalle. Paikalla oli jo muutama suomalaisnainen, hetken odottelun jälkeen meitä olikin kymmenen. Sisäänpääsymaksun maksettuamme siirryimme temppelialueelle. Kyseessä on buddhalainen temppeli, mitä on kunnostettu huolella. Siellä oli menossa jonkinlaiset juhlallisuudet, paikalla oli hartaudenharjoittajien lisäksi suuri joukko buddhalaisia munkkeja keltaisissa kaavuissaan ja nunnia mustissa kaavuissaan. Munkit pukivat lisäksi päälleen punaiset juhlaviitat. Suitsukkeiden tuoksu ja savu vaikeuttivat vähän hengittämistä, samoin saimme väistellä kolikoita, mitä ihmiset yrittivät heittää valtavan kokoiseen rukousmyllyyn. Temppelissä oli oppaamme mukaan asunut 1930-luvulla munkki, joka oli hallinnut temppeliä rautaisella otteella ollen yhtä aikaa paikan johtaja ja tunnettu gangsteri. Pihan reunoilla eläkeläiset askartelivat jonkinlaisia koristeita ja munkkeja kulki pihalla kännykät kädessä.

Temppeliltä siirryimme kadun toiselle puolelle kauniiseen puistoon, missä olimme käyneet aikaisemmin Marjutin kanssa. Hän on kävelyretkien toinen järjestäjä, joten pääsimme tutustumaan paikkaan kahden oppaan johdattamina. Käytävällä oli vedellä piirrettyjä karakteereja, joiden maalaaja oli vanha mies. Hän maalaili tyynesti kuvioita kivilaattoihin ja ihmiset väistelivät niitä. Ryhmämme huomasi pirteä eläkeläismies, joka tuli innokkaasti juttelemaan meidän kanssamme. Kävi ilmi, että hän oli viettämässä puistossa aikaa muiden eläkeläisten kanssa. Monet tanssahtelivat musiikin tahdissa käytävän keskellä. Uusi tuttavamme tiesi Suomesta paljon asioita ja hän osasi puhua erittäin sujuvaa englantia. Jatkoimme matkaamme puiston perälle, missä pääsimme kolmen yuanin maksua vastaan pieneen puistoalueen sisälle. Kiertelimme katselemassa kauniita istutuksia ja kalalampea, jonka keskellä otti aurinkoa pitkäkaulaisena paikan pomo eli pieni kilpikonna. Palasimme takaisin isolle alueelle, kun samalla eteemme tuli mies viulukotelon kanssa. Hän kysyi innokkaasti, mistä olemme kotoisin. Kuultuaan Suomesta hän mainitsi heti Sibeliuksen ja lisäsi siihen myös Mozartin ja Beethovenin. Hän otti viulun kotelosta ja soitti meille lyhyen lirutuksen Mozartia.  Meillä oli siis hyvin monipuolinen retki. Ensi kerralla tutustumme todennäköisesti Shanghain vanhaan kaupunginosaan, jos se vielä on jäljellä. Täällä on nimittäin valtava rakennusbuumi ja vanhoja matalia taloja puretaan pilvenpiirtäjien alta pois.

Tällä viikolla syksy on jatkanut tuloaan, sadetta on ollut runsaasti ja lämpötilat laskusuunnassa. Ensi viikolle on luvattu jo alle kahdenkymmenen asteen lämpötiloja. Täytynee kaivaa syystakit esille. Tähän asti on selvinnyt lyhythihaisella paidalla ja shortseilla tai mekolla sekä sandaaleilla.