tiistai 29. marraskuuta 2016

Taitaa olla talvi

Shanghaihin on tullut talvi! Täällä on ollut viikon verran alle kymmenen astetta lämmintä ja ilmanlaatukin on ollut välillä tosi huono. Viime viikon keskiviikkona aamulla mittari näytti vain kahta plusastetta ja päivälläkin lämpeni vain kuuteen plusasteeseen. Paikallisilla onkin paksut toppatakit, myssyt ja käsineet sekä talvisaappaat päällään. Itse olen miettinyt, siirtyisinkö villakangastakin käyttäjäksi, kun syystakki ei enää tahdo lämmittää tarpeeksi. Enää ei tarkene pelkillä shortseilla ja t-paidalla. Kotona olemme käyttäneet ilmanlämmityslaitteita, joten sisällä ei tarvitse palella.  Ikkunat ovat kuitenkin sen verran harvat, että ne ovat aamuisin huurussa kosteudesta. Vaatekaappien ovia pidämme myös välillä auki, sillä vaatteet tuntuvat hieman kosteilta. Villasukkia tulee käytettyä kotona, sillä lattialämmitys on asennettu vain saniteettitiloihin (eikös kuulostakin paremmalta kuin vessat?).

Kävin eilen Tiinan kanssa Minghangin kaupunginosassa kashmirvaateliikkeessä. Sinne kesti autolla lähes tunnin verran. Sinne pääsee myös metrolla, mutta meidän täytyy silloin vaihtaa metrolinjaa kahdesti. Mukavaa oli päästä taas auton kyydissä paikan päälle. Liike on erittäin suosittu ostospaikka, varsinkin ulkomaalaiset ostavat sieltä suuria määriä vaatteita ja vievät ystävilleen ja sukulaisilleen joululahjoiksi ja tuliaisiksi. Kashmirvillaa kun myydään niin monenlaatuisena eri puolilla kaupunkia, ettei aina tiedä, mitä loppujen lopuksi saa ostoskassiinsa. Paikalla olikin meidän lisäksi kolme muuta suomalaisnaista ostoksilla, lisäksi ranskalainen miesporukka (ovat täällä jossain rallikisassa) ja italialaisia kaunottaria tyttärineen. Toki siellä oli myös paikallisia ihmisiä. Aluksi tuntui siltä, ettei löydä mitään, mutta hetken kuluttua tulikin jo valinnan vaikeus. Löysin sieltä muutaman lämpöisen vaatteen ja huivin. Eilen illalla olikin mukavan lämpöinen olo.

Ellan konsertti meni hienosti viime viikon maanantaina. Kuoroja oli monentasoisia, Ella laulaa tällä hetkellä intermediate-kuorossa. He lauloivat kaksi laulua. Lisäksi konsertissa esiintyi koulun eritasoiset kitaraorkesterit. Olikin huikeaa katsella, kuinka 30 kitaristia pitivät soittimensa sylissään täysin hiljaisina ja soittimet olivat kaikki viritettyinä oikein. Musiikinopettajan sydäntä lämmitti tuollainen toiminta kovasti. Lopussa kitaristit ja laulajat esittivät yhteisen ohjelmanumeron. Kukkamyyjä oli koulun pihalla, joten Ella sai tälläkin kertaa kiitoskukkaset hienosta konsertista. Koulussa todellakin panostetaan taideaineisiin, sillä niitä on joka toinen päivä kouluaineina, niin kuin muitakin oppiaineita.

Ellalla on tänä vuonna kahdeksan oppiainetta: kuoro, liikunta ja terveystieto, tiede, yhteiskuntatieteet, matematiikka, musiikki, muut taiteet (design, drama) sekä kiina. Aineita on joka päivä neljä, joten kahdessa päivässä mennään läpi kaikki aineet. Oppitunneilla on eri ryhmät, joten Ellalla on jokaisella tunnilla eri ryhmä, osittain samoja oppilaita. Aluksi meistä tuntui siltä, että systeemi on ihan liian monimutkainen ja hankala, mutta Ella tuntuu tietävän hyvin, mitä aineita on seuraavana päivänä. A- ja B-päivien tuntien järjestys vaihtuu joka kerta, joten esim. Musiikkia on sekä aamulla, toisella tunnilla, kolmannella tunnilla ja viimeisenä aineena. Lisäksi oppilailla on joka päivä ns. ryhmätunti, missä pelataan, kilpaillaan, askarrellaan ja värkätään kaikenlaista ryhmän kanssa. Dragontime tarkoittaa sitä, että ryhmät kilpailevat keskenään leikkimielisissä kisoissa.

Toivottavasti osasin selittää edes hieman, miten Ellan koulu toimii, meille kansainvälisen koulun systeemi ja tavat ovat olleet ihan erilaisia, mihin olemme tottuneet. Vieläkin tuskailemme kotitehtävien kanssa, sillä edes meidän lukion oppimäärämme ei riitä sanojen ymmärtämiseen. Opettajat ovat itse kaikki natiiveja eli syntyjään englanninkielisiä, joten akateeminen sanasto rehottaa heidän tehtävänannoissaan. Tehtävät tuntuvat muutenkin olevan samaa tasoa kuin Suomen lukiossa: yhteiskuntatieteissä Ella on tutkinut maailmanlaajuisen metsäkadon syitä ja seurauksia, miettinyt YK:n eettisiä lauselmia ja pohtinut saastumisen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ja eläimistöön. Esseitä on kirjoitettu ja tehty taulukoita, powerpoint-esityksiä ja videoita. Kuorossa on videoitu kotiläksynä konsonanttien ja vokaalien muodostamista ja liikunnassa suunniteltu frisbeegolfratoja kartalle millin tarkkuudella.

Viime viikolla meille tuli jo etukäteen joulutunnelma, nimittäin Juha tuli kotiin viikon reissulta Suomesta ja toi meille kaikenlaisia tuliaisia ja joululahjoja. Siskoni oli ostanut tytöille joulukalenterit ja moni oli muistanut meitä joululahjoilla. Saimme myös ison määrän ruisleipää sekä hajusteetonta pyykkiainetta. Kummalliselta kuulostava yhdistelmä ilonaiheuttajista, mutta täällä ei saa hajusteetonta pyykkiainetta mistään, tai sitten en vaan ole löytänyt sitä. Allergiamme pysyvät näin ollen hallinnassa jatkossakin. Myös suklaa ja salmiakki maistuivat hyviltä pitkän tauon jälkeen.

Viime torstaina kävin taas Tiinan kanssa uudessa paikassa shoppailemassa. Menimme nimittäin hotellitukkuun. Siellä on monesssa kerroksessa astioita, kodinkoneita, kalusteita, keittiötekstiilejä ja oikeastaan vaikka mitä. Löysin meillekin sieltä paistinpannun ja kasarin, jotka sopivat paremmin kaasuhellalle. Lisäksi menimme kotimme lähellä olevaan Sheraton-hotelliin. Siellä on pieni saksalainen ruokakauppa, mistä voi ostaa sekä leipää että leivonnaisia. Kaupan vieressä oli kiinalainen ravintola, missä nautimme herkullisen lounaan. Nämä sijaitsivat siis hotellin toisessa kerroksessa.

Perjantaina Juha lähti työmatkalle Kiinan etelääosaan. Minä menin keskustaan People Squarelle eli keskusaukiolle. Siellä kiinanopettajamme jakoi meidät pariryhmiin ja antoi käteen lappuset, joiden perusteella meidän piti löytää tiettyjä rakennuksia ja kysyä ihmisiltä kiinaksi neuvoja. Minun parinani oli saksalainen Heike, jonka kanssa etsimme taidemuseota ja sen edustalla olevaa suihkulähdettä. Kysyimme eräältä vanhalta herrasmieheltä tietä, jolloin hän päätti lähteä näyttämään meille sen paikan päälle. Hän oli erittäin herttainen ja vei meidät perille asti. Siellä sitten kyselimme muilta ohikulkijoilta kysymyksiä paikkoihin liittyen. Välillä tuntui siltä, etten ymmärrä yhtään mitään, välillä taas oivalsin, mistä voi olla kyse. Suihkulähde toimii siis puolen tunnin välein ja sieltä kuuluu myös musiikkia. Alue on hyvin kaunis ja puiston ympäröimä. Muut parit eivät myöskään eksyneet, joten opintoretkemme sai onnellisen lopun. Kävimme vielä porukalla Starbuckissa kahvilla ja jatkoimme matkaamme viikonlopun viettoon.

Lauantai meillä oli tyttöjen kanssa oikea löhöilypäivä. En mennyt mihinkään kotoa, enkä tehnyt muutenkaan mitään järkevää. Tuntui, että edellisen viikon kiireet vaativat pientä levähdyshetkeä niin minulla kuin tytöilläkin.

Sunnuntaina Juha palasi kotiin, me taas menimme tyttöjen kanssa jäähyväislounaalle. Opiskelukaverini ja naapurimme Lotta lähti maanantaina takaisin Suomeen. Minulla ei siis ole enää kuin yksi Lotta-tyttö, kun vielä vähän aikaa sain esitellä kaksi Lottaa. On ollut tosi mukavaa tutustua häneen ja kulkea aamuisin yhdessä yliopistolle. Olemme myös molemmat olleet Nappi-faneja eli Varjosten koiran ihailijoita. Toivon, että Lotta nauttii uusista haasteista ja pitää yhtä positiivisen asenteen yllä kuin täälläkin.

Tämä viikko on alkanut normaaleissa kuvioissa, tänään tosin jäin Ellan seuraksi kotiin, sillä hänellä meinaa tulla flunssa päälle. Olen opiskellut kiinaa kuitenkin ahkerasti, joten pieni tauko blogin kirjoittamiseen sallittakoon. Huomenna tytöt saavatkin avata joulukalentereista ensimmäiset luukut.