perjantai 11. marraskuuta 2016

Jännitystä monenlaista ja joulun valmistelua uudenlaista

Perjantai on taas saapunut kuin yllättäen. Viikko on vierähtänyt monenlaisten kiireiden keskellä nopeasti. Ellalla on ollut iltamyöhään näytelmäharjoituksia, tänään on odotettu ensi-ilta yleisölle. Kävimme eilen Juhan kanssa katsomassa näytelmää, kun sitä esitettiin koulun omalle väelle. Juha lähti heti esityksen jälkeen taas työreissuun, tällä kertaa lähelle eli Hangzhouhun. Siellä mekin kävimme Ellan ja naapurin lasten kanssa retkellä elokuussa.

Viime viikolla oli todella kylmät ilmat, lämpötilat olivat alle 15 asteen ja takkia sai vetää korviin asti, kun tuuli osui kohdalle. Viikonlopuksi lämpeni lähelle 22 astetta, sitten taas kylmeni. Tulevaksi viikonlopuksi on odotettavissa taas lämpimämpää, mittari kohoaa uudelleen lähelle 20 astetta. Silti aamuisin saattaa olla vain kymmenisen astetta. Pyöräillessä hanskat ovat olleet tarpeen.

Viime perjantaina lähdin kolmen maissa Juhan työpaikalle. Lähdimme Juhan ja Lunan kanssa pankkiin hakemaan minulle kiinalaista pankkikorttia. Ensin täytin hakulomakkeen, sitten odotimme ja odotimme. Vihdoin tuli vuoromme ja pääsimme sopimaan pankkineidin kanssa tilin avaamisesta. Hänellä oli asiat selvänä ja monen paperin tuplaleimauksen ja allekirjoituksen jälkeen sain käteeni upouuden pankkikortin. Tilille laitettiin vielä pikkuisen rahaakin, jotta siitä olisi jotain hyötyäkin. Tulipas pollea olo, kun sain oman tilin. Suomalainen luottokortti ei toimi joka paikassa, joten on hyvä omistaa paikallinen maksuväline. Tällä viikolla vein tilille taas rahaa, pankkivirkailija auttoi siinäkin. Rahat eli 100 yuanin setelit syötetään automaattikoneen kitaan ja hetken kuluttua tilillä näkyy uusi saldo.

Perjantain ohjelma jatkui keskustassa eli Xintiandilla siten, että olimme sopineet Ainon kanssa treffit sinne kuudeksi. Lotta tuli myös kanssamme syömään illallista. Saimmekin nauttia suussa sulavasta ruuasta espanjalaisessa ravintolassa. Olipas mukava tavata Ainoa ja jakaa kuulumisia. Hän on täällä vielä vuoden loppuun asti vaihto-opiskelijana. Sovimme, että hän tulee meille viikon päästä, niin pidämme pikkujoulut ja laulamme joululauluja.

 Joulusta puheen ollen kävin eilen Marjutin kanssa kukkamarkkinoilla. Siellä oli moni puoti sisustanut uudelleen jouluteeman mukaisesti ja kuusia, valoja ja koristeita oli yllin kyllin tarjolla. Ostinkin sieltä joulukortteja ja –lahjoja. Juha lähtee tiistaina Kokkolaan työmatkalle ja laitan hänen mukaansa muutaman paketin ja kortin. Aivoille on mukavaa ja hyödyllistä puuhaa miettiä kevyitä, miellyttäviä ja lahjan saajaa ilahduttavia lahjoja.  Saas nähdä, miten onnistun.

Palaan takaisin viime viikon tapahtumiin ja erityisesti lauantaihin. Saimme nimittäin toissa perjantaina tiedon, että huoneiston omistajat ovat myymässä asuntoamme ja esittely tulee tapahtumaan launtaina. Saimme tiivistettyä ajan kolmeen tuntiin, joten viime lauantaina puoli kahden ja puoli viiden välillä istuimme olohuoneen sohvalla, kättelimme kaikkia tulijoita ja hymyilimme ystävällisesti jokaiselle. Omistajat ovat taiwanilaisia siskoksia ja oikein mukavan oloisia rouvia. Heillä on täällä Shanghaissa muutama muukin asunto, joten tämän aika on nyt siirtyä uudelle omistajalle. Tänään saimme alustavan tiedon, että todennäköisesti talon ostaa sijoittaja, jonka mielestä voimme asua huoneistossa vuokrasopimuksen loppuun asti eli vielä 1,5 vuotta. Olisihan se helpottavaa tietää, ettei tartte lähteä etsimään uutta asuntoa ja muuttamaan eri paikkaan. Toivottavasti tilanne varmistuu mahdollisimman pian, ettei tarvitse pähkäillä asiaa sen enempää.

Illalla menimme kuuluisaan Shanghain sirkus ERA:an. Se on erittäin kuuluisa ja korkealaatuinen sirkus, missä akrobaatit ja muut taiturit esittelevät taitojaan yleisölle joka päivä. Olin ostanut lipun jo paria viikkoa aikaisemmin siltä varalta, ettei vapaita lippuja löydy. Paikalle tulikin paljon väkeä, mutta ihan täyteen pallon muotoinen sali ei tullut. Esitykset olivat toinen toistaan huikeampia. Juuri, kun ajatteli, ettei tehtävä voi enää vaikeutua enempää, niin silloin se juuri vaikeutui. Pari tuntia oli ihan sopiva määrä jännitystä ja ällistelyä. Hurjin ohjelmanumero oli, kun kahdeksan moottoripyöräilijää pörräsi rautaisen pallon sisällä täyttä vauhtia. Yksikin pieni virheliike olisi ollut kohtalokas. Käsittämättömiä taitelijoita sielläkin!

Sunnuntaina Juha opiskeli kiinaa opettajansa johdolla parisen tuntia. Sitten lähdimme vaatemarkkinoille kokeilemaan Juhan frakkia ja minun iltapukua. Marjut ja Pekka tulivat myös kokeilemaan omia juhla-asujaan. Sain kokeilla mekkoa ja kertoa muutosehdotuksia. Ensimmäinen ajatukseni oli, että puku ei vastannut lähes tulkoon ollenkaan sitä kuvan pukua, josta olin haaveillut. Se istui kuitenkin kauniisti ja oli huolellisesti tehty, joten hymyilin vain iloisena ja maksoin puvun loppuosan. Helmaa piti vielä lyhentää, joten puku saapui maanantaina kotiin kuriirin tuomana. Sen tästä prosessista oppi, että kaikki asiat eivät välttämättä toteudu ennakoidulla tavalla, mutta hyvään tulokseen kannattaa olla tyytyväinen. Juha oli komea ilmestys uudessa frakissaan, kyllä meidän nyt kelpaa mennä juhlimaan Suomen itsenäisyyttä 3.12. yhdessä muiden suomalaisten kanssa. Paikkana on legendaarinen Peace-hotelli, mikä sijaitsee Bundilla, joen rannalla.

Tämän viikon aikataulu on ollut aika hektinen, Ellalla on ollut nimittäin kahtena päivänä koulua aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Läksyjen teko on ollut melko haastavaa noina päivinä. Huomenna on vielä yksi esitys Hobbitia, sitten tahti rauhoittuu. Ellan esiintymistä on ollut ilo seurata, sillä hän selvästi nauttii omasta osuudestaan ja on lavalla kotonaan kuin kala vedessä. Keskiviikkona minulla oli kiinan toinen koe, minkä tulokset tulivat tänään. Olin vähän ihmeissäni, kun opettaja kutsui minut tunnin jälkeen puhutteluun. Tällä kertaa kokeesta tuli ”vain” 92 pistettä edellisen kokeen 99 pisteeseen verrattuna. Oli siinä sitten selittämistä, että olin yrittänyt kyllä parhaani, mutta kun… Opettajalla oli selkeä näkemys siitä, etten ollut opiskellut tarpeeksi, joten ensi kertaa varten pitää ottaa tiukempi asenne opiskeluun. Onneksi en ota opiskelua liian vakavasti, sillä olisihan siinä tilanteessa voinut tulla itku puseroon.