sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Monenlaista herkkua

Viime viikonloppuna kävin katsomassa kahdesti Ellan koulun näytelmää. Se kertoi hobiteista ja heidän matkastaan aarteen luo. Oli hienoa katsoa, miten antaumuksella kaikki olivat valmistaneet lavasteet. Valojen ja musiikin käyttö tehosteina oli vaikuttavaa ja ohjaaja oli miettinyt kaiken tarkkaan. Mukana oli siis "keskikoululaisia" ja lisäksi päähekilönä oli yksi tyttö high schoolin puolelta. Näytelmä kesti yhteensä 1,5 tuntia. Rakennuksen ulkopuolella oli kukanmyyjä, jolta ostimme sitten kiitoskukat Ellalle molempina päivinä. Sunnuntai menikin sitten palautuessa ja joululahjoja miettiessä ja hankkiessa. Juha taitaa olla tällä hetkellä niitä jakamassa Kokkolassa. Hän lähti nimittäin tiistaiaamuna Suomeen työmatkalle.

Tiistaina osallistuin Shanghain suomalaisten järjestämälle lounaalle. Paikalla oli lisäkseni vain yksi osallistuja. Sehän ei menoa haitannut, ja nautimmekin Tiinan kanssa herkullisen lounaan. Ravintola oli todella tyylikkäästi sisustettu ja ruoka oli maukasta ja itse asiassa kulinaristinen kokemus. Jatkoimme vielä jutustelua kahvilassa. Paikka oli Jin'anin temppelin läheisyydessä. Sovimme tapaavamme piakkoin uudestaan. Kylläpä oli mukava tutustua.

Keskiviikkona saimme kyydin naapureilta ja menin molemman Lotan kanssa Ikeaan ostoksille. Mukaan tarttui työpöytä Lotalle, jouluvaloja ja paljon ruokaa. Ostin aikamoisen kasan lihapullia, perunamuusia, tunnbrödiä, pakastettuja lohipaloja ja glögiä. Ella meni koulun jälkeen Stellan luo kylään. Lähdin kuuden jälkeen hakemaan häntä metrolla. Parin pysäkin päästä juna tyhjennettiin ja jouduimme odottamaan seuraavan tuloa. En tiedä yhtään, mistä oli kyse. Seuraavana haasteena oli vaihtaa toiselle metrolinjalle. En aluksi löytänyt oikeaa reittiä vaihtoalueelle. Sitten seisoskelin metrossa aika monen ihmisen kanssa, muutama muukin oli päättänyt kulkea metrolla. Päästyäni oikealla pysäkille en löytänyt uloskäyntiä, vaan kipitin portaita muutaman kerran ylös ja alas ihmisvirtaa väistellen. Ei ollut kivaa olla "vastarannan kiiski". Kännykän kartan avulla suunnistin Stellan kodin aulaan, mistä turvamies ohjasi minut hissiin. Olin hyvin kiitollinen, kun Stellan äiti Niina tarjosi minulle kahvia ja sain istahtaa hetkiseksi. Kello oli jo yli seitsemän, kun lähdimme kotiin, päätimme lähteä taksilla kotiin. Huidoimme tien reunalla ja pian pääsimmekin kotimatkalle. Kyyti kesti puolisen tuntia ja maksoi alle 5€.

Torstaina menin tapaamaan Tiinaa. Hän asuu perheensä kanssa ns. serviced apartmentissa. Siihen kuuluu erilaisia palveluita kalustuksen lisäksi. Asunto on valoisa ja viihtyisä ja se sijaitsee yhden ostoskeskuksen laidalla. Lähdimme käymään paperimarkkinoilla ja joulukoristemarkkinoilla. Täällä on erilaisia, tiettyyn tavaraan keskittyneitä kauppakeskuksia, joita kutsutaan markkinoiksi. Joulutavaramarkkinoilla oli kojut täynnä erilaisia koristeita, valoja ja patsaita. Löysin meille rottinkiset jouluvalot ja valokuusen. Niissä on lämpimän valkoinen valo ja erilaisia toimintoja, onneksi myös jatkuva loisto kaikkien välkkyvaihtoehtojen lisäksi!

Perjantaina meille ilmoitettiin kesken kiinan tuntia, että meidän pitää valita kahdesta parhaasta opiskelijasta toinen, joka tulee saamaan stipendin. Olin aika hämmästynyt, kun kuulin olevani toinen ehdokkaista. Tällä kertaa korealainen opiskelija sai yhden äänen enemmän, hänelle onnittelut.

Lauantai oli kiva päivä. Aamusella siivosimme ja laitoimme valmiiksi tarjoilut. Aino tuli meille neljän jälkeen. Vietimme samalla kertaa hänen synttäreitään ja pikkujouluja. Herkuttelimme juusto- ja suklaakakuilla sekä söimme pipareita ja joimme glögiä. Innostuimme myös laulamaan joululauluja. Pianosta on ollut suuri ilo, soittelen sitä päivittäin. Pelasimme vielä HSM- aliasta. Elokuvan henkilöt eivät olleet minulle kovin tuttuja, mutta tytöt muistivat hyvin musikaalin tapahtumat.

Tänään yritin selvittää, miksi internetti ei ole toiminut ollenkaan tänä viikonloppuna. Ongelma on ja pysyy, joten ensi viikolla korjaaja saa tulla katsomaan, josko saisi tilanteen korjaantumaan. Ella ei ole voinut tehdä tänään läksyjä, sillä hänellä on kaikki läksyt netissä. Hoksasin, että läheisen kauppakeskuksen kahvilassa on wifiyhteys. Menimme sinne iltakahville ja Ella sai tarkistettua koneelta läksyt ja otettua niistä kuvat.

Huomenna Ella esiintyy koulun kuoron ja kitarakerhon kanssa. Illan konsertti alkaa kuudelta, joten huominen on superpitkä Ellalle. Hän ei ehdi käymään kotona ennen konserttia, sillä heillä on vielä kenraaliharjoitukset koulun päätyttyä.

Lotta sai perjantaina tietää ylioppilaskirjoitusten tulokset. Saammekin juhlia tulevaa ylipppilasta täällä pienemmällä porukalla joulukuussa ja ensi kesänä Kokkolassa.