tiistai 18. lokakuuta 2016

Koulua ja opiskelua

Viikko sitten Lotalla alkoi kiinan opiskelut Donghuan yliopistolla. Siellä minäkin pänttään kiinalaisia karakteereja ja sanoja  kolmena päivänä viikossa. Lotalla on kaksi eri opettajaa päivän aikana, minulla yksi. Eilen minulla oli ensimmäinen kielitesti. Siinä oli monta osaa ja lähes kaikki oli kirjoitettu karakteereilla, muutama oudompi sana oli kirjoitettu pinyinillä. Pinyin on kiinalaisten sanojen länsimainen kirjoitustapa eli aakkosia käytetään kuten meilläkin. Ainoa haaste pinyinissä on se, että osa sanoista lausutaan vähän eri tavalla kuin kirjoitetaan. Esimerkiksi sana olla kirjoitetaan shi, mutta sanotaan shr tai englantilaisittain sure. Jos sen sanoo vahingossa shiii, niin sen luullaan tarkoittavan pesemistä tai jotain muuta yhtä eksoottista. Toisaalta yksi karakteeri voi tarkoittaa monta eri sanaa, ja sama sana eri äänenpainoilla taas tarkoittaa ihan erilaisia asioita. Eli mielenkiinto ja haasteet eivät ihan heti ole loppumassa.

Meidän kieliryhmä on tosi mukava, siellä on tällä hetkellä opiskelijoita Suomesta, Ukrainasta, Tanskasta, Saksasta, Uudesta-Seelannista, Ranskasta ja Koreasta. Meille on muotoutunut ihan oma huumori ja tsemppaamme kovasti toisiamme, samassa veneessä kun ollaan. Lotan ryhmässä on aika paljon afrikkalaisia miehiä, tekstiiliteollisuus on kasvamassa Afrikan suuntaan ja kielitaitoa arvostetaan.

Viime keskiviikkona Ellan koululla järjestettiin koulutustilaisuus uusien tulokkaiden vanhemmille. Joka kerta, kun koululla järjestetään tilaisuus, tarjolla on pientä purtavaa ja juotavaa. Paikalla oli parisenkymmentä vanhempaa ja muutama opettaja. Keskikoulussa on valtavan ihana ja tehokas kuraattori, samoin alakoulussa. He pitivät meille luennon maahanmuuttajien ja elämänmuutosten kohtaamisesta ja eri vaiheista. Tutulta kuulosti ja oli helpottavaa kuulla, että muillakin on ollut haastavia asioita koulunkäynnin suhteen.

Samoin kaverisuhteiden luominen on erilaista kuin Suomessa. Täällä kaikki asuvat niin kaukana toisistaan, että kavereita ei pysty kutsumaan noin vain kylään. Myös koulupäivät ovat pitkiä, joten viikolla tulee harvoin vapaa-ajan ongelmia. Tapasin muutamia äitejä, joiden lapset ovat Ellan kanssa samalla luokalla. Viime perjantaina Ella menikin yhden luokkakaverin luokse illaksi ja minä menin samalla asuinalueella asuvan Marjut-ystäväni luo kylään. Illalla palasimme taksilla kotiin, molemmat hymyssä suin. Ellan kaveri oli myös hankkinut kurpitsoita, ja tytöt olivat kaivertaneet taidokkaat kurpitsalyhdyt.

Ellan koululla esitetään marraskuussa Hobbiteihin perustuva näytelmä. Olen seurannut mielenkiinnolla, miten taitavasti draamaopettaja käsittelee oppilaita ja kuinka innokkaita kaikki ovat. Oppilaiden käytös on esimerkillistä: tunnin valaistusharjoitusten aikana oppilaat istuskelivat hiljaa teatterin tuoleilla, kun valomiehet ja opettaja kokeilivat oikeaa valaistusta eri kohtiin. Spotteja on uskomattoman paljon, joten luvassa on melkoisen hieno esitys. Puitteet ovat uskomattoman hienot, kuten olen jo aikaisemmissa kirjoituksissa maininnut.

Lauantaipäivä kului Ellalla näytelmän lavastetalkoissa, Juha ja Lotta menivät viisumitoimistoon kaupungin toiselle puolelle ja minä opiskelin kiinaa koetta varten. Illalla menimme syömään teppanyakiravintolaan. Siellä kokki taiteili ruuat edessämme olevalla keittotasolla. Ruoka toisensa jälkeen valmistui taidokkaiden käsien touhutessa uskomattoman nopeasti ja tehokkaasti. Ruoka oli osittain aika eksoottisen makuista, muutama herkkupalakin löytyi jokaiselle.

Sunnuntaina Juha lähti työmatkalla Huzhouhun. Siellä hän osallistuu johonkin konferenssiin ja palaa torstaina kotiin. Minäkin pääsen torstaina ystäväni Marjutin kyydillä tutustumaan läheiseen Tonglin vesikaupunkiin. Täällä on monessa paikkaa kanavakaupunkeja, nyt pääsen tutustumaan yhteen niistä. Luonto on täällä hyvin kaunista ja vehreää, samoin kaupungin useat puistot ovat hyvin hoidettuja ja taidolla suunniteltuja. Yliopistollakin on muutama pieni puisto, joissa voi istuskella ja opiskella puiden varjossa. Vielä ei ole tarvinnut ulkotakkia, vaikka lämpötila onkin laskenut syksyn lukemiin. Täällä on päivän keskilämpö 23 astetta ja öisin vähän alle kaksikymmentä. Ilmanlaatu on pysynyt pitkään hyvänä, yllätyksekseni huomasin yhtenä aamuna, että Kokkolassa oli hetkellisesti huonompi ilmanlaatu kuin täällä.


Tänään sain olla prinsessana, minulle nimittäin laitettiin hampaaseen kruunu. Hammaslääkärini on ihan huippuhyvä ja –mukava. Prinsessan roolista siirryin koululle aktiivisen vanhemman rooliin. Ellan koululla on nimittäin tänään ja huomenna Opettaja-Vanhempi –konferenssi. Se tarkoittaa sitä, että oppilaat pääsevät koulusta jo 11.30 ja vanhemmat saapuvat paikalle 13-16 välisenä aikana. Opettajat istuivat pöytien ääressä alakoulun liikuntasalissa ja vanhemmat jonottivat vuoroaan opettajien juttusille. En tiennyt etukäteen, mistä oli kysymys tai mikä tarkoitus tilaisuudella oli, mutta selvisin ihan hyvin loppujen lopuksi. Amerikkalaisen tyylin mukaisesti rento tervehdys ja topakat kehut oppilaasta loivat mukavan tunnelman.