perjantai 2. syyskuuta 2016

Toimintaa koululla ja kävelyä kaupungilla

Niin se aika vierähtää yhtä nopeasti täällä kuin Suomessa ja elokuu on jäänyt jo taakse. Ilma on vielä lämmintä, mutta ei enää kuumaa. Lämpötilat ovat keikkuneet 25-33 asteen välillä ja iltaisin ulkona tuntuu jo viileältä. Ukkosia ja sateita ei ole ollut enää runsaasti ja lehtiä on tippunut puista. Toisaalta asuinalueellamme kukkii upeita valkoisia ja vaaleanpunaisia puita ja ulkouima-allas on auki vielä pari päivää. Eilen ilmanlaatu oli heikompaa kuin koko kesänä, mutta ei vielä huolestuttavan heikkoa.

Lauantaina Ellan koululla järjestettiin oppilaille ja perheille suunnattu Back to School BBQ-juhla. Ulkokentälle oli laitettu katoksilla varustetut ruokailupaikat ja pienemmille lapsille oli tarjolla pomppulinna. Kentän reunoilla oli ruoka- ja juomapisteitä, joista sai hakea itselleen syötävää ja juotavaa aterialippuja vastaan. Paikalla oli DJ, joka huolehti taustamusiikista. Oli kiva tavata muita suomalaisia, joilla on lapsia samassa koulussa. Tutustuimme muutamiin uusiin ihmisiin ja nautimme olostamme.  Tilaisuus kesti kolme tuntia neljästä seitsemään. Mitään erikoisempaa ohjelmanumeroa ei ollut, vaan järjestäjät tahot luottavat selvästi ihmisten sosiaalisiin taitoihin.

Juha oli alkuviikosta työmatkalla ja me pärjäsimme Ellan kanssa hyvin kahdestaan. Maanantaina sain kuulla iloisen uutisen; olin päässyt yrittäjän ammattitutkinnosta läpi. Tuntuu niin hyvältä, että sain tehtyä sen loppuun asti muutostamme huolimatta.

Tiistaina menin aamulla Ellan koululle kahvilaan ja tein hahmotelmaa sukupuusta Ellalle. Huomasin, että en muista omien isovanhempieni nimiä, täytynee tarkistaa tiedot sukulaisilta. Ulkona oli upea ilma ja päätin kävellä koululta Zhongshanparkiin, minne oli vähän yli kolme kilometriä. Täällä on kunnon jalkakäytävät ja kaupunkikuvassa on panostettua vihreyteen ja kukkaistutuksiin. Oli rentouttavaa kävellä kiireettömästi ja seurata reittiä kännykästä. Eksymisestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä taksikyyti on täällä niin edullista, että voi aina hätätilanteessa mennä taksilla määränpäähän. Löysin kuitenkin perille ja tapasin uuden ystäväni Marjutin. Menimme hänen kanssaan lounaalle ja sen jälkeen metrolla Jing’an-temppelin luona olevaan puistoon. Täällä on aivan upeita puistoja, joissa on mahdollista rentoutua ja kuljeskella.

Keskiviikkona menin Juhan kanssa keskustaan metrolla. Sain Juhan työkaverilta vinkkejä Former French Concession-alueen hyvistä kävelyreiteistä ja kuuluisista paikoista. Kerättyäni voimia kahvilan aamiaisella kuljeskelin monta tuntia alueella ja ihastelin vanhoja puita, kivitaloja ja puistoja. Kävin Sun Yat-Senin talossa ja Kommunistisen puolueen Shanghain toimistorakennuksessa, jotka olivat nykyään museoita. Molemmissa aisti 1900-luvun alun henkeä alkuperäisine kalusteineen ja autotallista löytyi rekonstruoitu Buick. Kiertelin myös Tianzifangin alueella, missä oli kapeita kujia ja pikkuisia myyntikojuja, yhdessä kyltissä luki From Finland to Taiwan. Kävin kysymässä, mitä kyltin nimi tarkoittaa, ja minulle selvisi, että siellä myydään eri maista kotoisin olevien korusuunnittelijoiden kädentuotoksia. Ruokaostoksien jälkeen olin sen verran jo reissussa rähjääntynyt, että otin taksin kotiin.

Eilen pääsin ensimmäiseen vanhempainiltaan Ellan koululle. Teatterin ala-aulassa oli tarjoilua ennen ohjelman alkua. Joka paikassa oli oppilaita ohjaamassa vanhempia. Koulun yksi tavoite on kehittää lasten kykyjä ohjaamiseen ja johtajuuteen, ja oppilaat saavat näin sopivan kokoisia haasteita osallistumalla iltatilaisuuksiin. Ohjaajat olivat innokkaita auttamaan ja käytökseltään kohteliaita. Jokaisen oppilaan vanhemmille oli tulostettu illan ohjelma, minkä mukaan suunnistettiin luokasta toiseen. Kuljimme pienissä ryhmissä tutustumassa opettajiin ja luokkiin sekä uuteen MYP-opetusohjelmaan. Opetus on täällä ilmiöpohjaista ja joka aineessa keskitytään oppilaan kasvun tukemiseen yksilön omia vahvuuksia huomioiden. Opetusryhmät ovat pieniä, alle 15 oppilaan kokoisia, liikunnassa on enemmän, mutta siellä on kaksi opettajaa paikalla. Tilaisuus kesti kierroksineen vajaa kolme tuntia, joten pää tuntui pursuavan uusia asioita. Erikoisena oppiaineena täällä on Individuals & Societies, missä käydään läpi maailmanlaajuisia ilmiöitä eri oppiaineita hyödyntäen. Tällä hetkellä Ellan aiheena on sademetsät ja ihmisen vaikutus maapallon ekosysteemiin.


Tänään olen opiskellut viimeistä kertaa kiinaa yksityisopettajan kanssa, maanantaina minulla alkaa kieliopinnot Donghuan yliopistolla. Jännittää kuin ekaluokkalaista. Kaiken lisäksi huomasin tänään kurssiohjelmaa tutkiessani, että minun olisi pitänyt olla paikalla jo tänään tutustumispäivässä. Soitin jo hädissäni yliopistolle, kun luulin, että en pääsekään koko kurssille. Onneksi pystyn korjaamaan tilanteen menemällä paikalle maanantaina klo 8.00, kun itse opinnot alkavat yhdeksältä. Huh huh! Täytyisi lukea printit vähän tarkemmin ensi kerralla.