lauantai 24. syyskuuta 2016

Silmälaseja, kansanlaulua ja kynsihoitoa

Tällä viikolla olemme olleet Ellan kanssa molemmat sairaina, mutta kumpikin olemme toipuneet. Ellalla oli viime sunnuntaina lämpöä ja huono olo, joten hän jäi maanantaina kotiin toipuilemaan. Minä taas sain jonkin asteen ruokamyrkytyksen torstaina ja yö meni hikoillessa ja oksennellessa, mutta aamulla olin jo kunnossa. Yöllä tuli vaan sellainen olo, että mitä jos minun pitäisi mennä sairaalaan; Ella nukkuu ja Juha on Pekingissä työmatkalla. Ei olisi ollut helppoa järjestää asioita, mutta onneksi ei tarvittu sairaalakäyntiä. Toisenlaisia haasteita kuin omassa kotikaupungissa!

Olemme myös jännittäneet ja myötäeläneet tämän viikon Lotan kirjoituksien mukana. Hänellä on nyt viimeisetkin kirjoitukset tehty ja huomenna saamme hänet tänne takaisin ystävänsä Idan kanssa. Viikon päästä täällä vietetään kansallispäivää ja samalla syyslomaa, jolloin matkustamme perheenä Ningbon kaupunkiin. Sitä ennen Ida tutustuu kanssamme tämän kaupungin nähtävyyksiin ja kulttuuriin. Tytöt ovat suunnitelleet käyvänsä myös Disneyworldissa. Sinne taitaa päästä meiltä suoraan metrolla. Menemme perheen kanssa sinne sitten myöhemmin. Ellalla ja minulla on ensi viikolla koulua ja opiskelua.

Tänään Ella menee ensimmäisille kaverisynttäreille. Tiedustelimme tutuilta, millainen ja minkä hintainen lahja olisi sopiva. Menemme kultaista keskitietä pitkin eli hankimme suunnilleen saman hintaisia lahjoja kuin Suomessakin. Ella löysikin perjantaina sopivan yhdistelmän erilaisia tavaroita ja kauniin lahjarasian. Meillä kävi vaan eilen hassusti, kun luulin, että synttärit olivat lauantaina. Niitä nimittäin siirrettiin viikolla ja ensimmäinen kutsu oli merkitty lauantaiksi. Ellan oli tarkoitus mennä ystävänsä kanssa taksilla synttärikutsuille. Emme saaneet ystävää millään kiinni ja päätimme, että lähden Ellan seuraksi taksiin. Onneksi Ella tarkisti vielä päivämäärän ja huomasi kutsun tarkoittavan tätä päivää eli sunnuntaita.  Ellan ystävä ilmoitti olevansa sairaana, joten menemme nyt kohta koko perhe synttäripaikalle ja jatkamme Juhan kanssa matkaa ruokaostoksille.

Maanantaina minulla hajosi silmälaseista nenätyyny. Opiskelu sujui ilman sitäkin, mutta päätimme LottaH:n kanssa lähteä silmälasimarkkinoille ystäviemme kuskin kyydissä. Tony tunsi yhden liikkeen pitäjän ja menimme sinne. Innostuin erilaisista kehyksistä ja ostaa päräytin uudet lasit. Mukaan tarttui yhdet kaukolasit, aurinkolasit ja progressiiviset lasit. Hinta oli saman verran kuin Suomessa saisi tarjouksesta yhdet lasit. Sain kaukolasit heti matkaan, muut tulevat ensi viikolla. Aikaa siellä matkoineen päivineen kului iltaan saakka.

Tiistaina Ella oli jo kunnossa ja lähti reippaana kouluun. Minä menin zumbaan hikoilemaan ja nauttimaan. Puolilta päivin lähdin Marjut-ystäväni kanssa kukkamarkkinoille. Sieltä ostin puun meidän ruokasaliin. Marjutin kuski oli hyvin hyvin huolissaan, miten se saadaan autoon likaamatta paikkoja. Puun ruukku vuorattiin muovipusseilla ja sanomalehdillä, ja kuski ajoi hyvin hyvin varovasti meille. Kärräsin puun kotiin kuljetuskärryillä, mutta vasta illalla sain sen Juhan kanssa laitettua paikoilleen, sen verran painava puu oli. Nyt se nököttää ihastuttavana meidän ruokahuoneen nurkassa. Meillä on täällä kasveja enemmän kuin ikinä Suomessa. Syynä lienee kasvien edullinen hinta ja suotuisa ilmanala. Toivottavasti pysyvät minun hoidossani hengissä, en nimittäin ole laisinkaan viherpeukaloille sukua.

Keskiviikkona Juha lähti Pekingiin työmatkalle. Ellan lähdettyä kouluun menin asuinalueemme uimahalliin aamu-uinnille. Siellä uiskenteli minun lisäkseni kaksi muuta aamuvirkkua, lisäksi hengenpelastaja pelasi tietokoneella altaan reunalla jotain peliä. Oli ihanaa käydä uimassa ja sen päälle vielä saunassa lämmittelemässä. Siellä oli myös höyrysauna, mutten jäänyt siitä nauttimaan. Uinnin jälkeen oli mukavaa lähteä opiskelemaan LottaH:n kanssa. Opettajamme kertoi valinneensa meidät ryhmän johtajiksi. Emme ihan kunnolla ymmärtäneet, mitä se tarkoitti, mutta se selvinnee tulevaisuudessa. Mitään hirveän vastuullista ja haastavaa sen ei pitäisi olla. Meillä on ryhmässä tällä hetkellä 10 opiskelijaa, alussa meitä oli vain neljä. Olemme vuorotellen mokailleet erilaisissa leikeissä, viime kerralla leikissä piti laulaa, jos mokaa. Minä siis lauloin iloisesti kansanlaulun Minun kultani kaunis on.  Muutkin ovat päässeet laulamaan, joten samassa veneessä olemme. Opettajamme on kyllä todella hauska ja mukava ja ryhmässä kaikki kannustavat toisiaan.

Perjantaina otimme taksin yliopistolle, sen verran tehoja yöllinen sairastelu oli vienyt, etten jaksanut ajatellakaan kävelemistä. Muuten olemme kävelleet sinne, matkaa kertyy yhteensä seitsemisen kilometriä, mikä on mukava määrä liikuntaa. Kävimme opiskelun jälkeen LottaH:n kanssa laowaiijie-kujalla syömässä kiinalaista ruokaa. Se oli niin hyvää, että eilen menimme samaan paikkaan Juhan ja Ellan kanssa lounaalle. Eilen lounaan jälkeen menimme Ellan kanssa kynsihoitolaan laitattamaan meille geelikynnet. Se oli miellyttävä kokemus. Istuimme todella mukavissa lepotuoleissa, katsoimme tv:stä amerikkalaista komediaa ja kynsiämme hoidettiin ja laitettiin. Nyt minulla on sitten pinkit kynnet, joiden pitäisi pysyä hyvinä kolmisen viikkoa. Mielenkiintoista kokeilla tällaisia hemmotteluja, Suomessa ne maksaisivat ihan liikaa.

Huomenna lähden puoli seitsemältä lentokentälle hakemaan tyttöjä. Olemme hankkineet kuskin, sillä matka kestää puolitoista tuntia yhteen suuntaan, ja tytöt ovat varmasti väsyneitä matkasta. Tänne lentäminen on kuitenkin kätevää; Helsingistä pääsee yhdeksässä tunnissa Shanghain lentokentälle. Ensi viikolle on luvattu lämpöä 26-31 astetta ja välillä ukkosta ja sadettakin. Toivon mukaan ei sada ainakaan kaatamalla, silloin kaupunki tuntuu menevän sekaisin. Liikenteessä on aivan oma logiikkansa, mitä länsimaalaisena ei voi ymmärtää kovinkaan helposti. Tuo logiikka menee sekaisin aina, kun sataa. Metro onkin silloin kätevin tapa liikkua paikasta toiseen.