perjantai 9. syyskuuta 2016

Kynsilakkaa ja rapuja

Vihdoinkin opiskeluni alkoivat! Olen saanut opiskelijakortin ja kirjan ja vihkon ja vaikka mitä opiskelijalle tarpeellista monisteista yliopistoalueen karttaan. Lisäksi minulla on hyvä reppu ja Tintti-penaali. Kaikki siis kunnossa opiskelujen suhteen.

Meiltä on yliopistolle noin 3,5 km matkaa. Kävellen kestää vähän yli puoli tuntia, taksilla vartti. Yliopistoalue on kyllä iso, siellä on kaksi sisäänkäyntiä, rakennuksia ulkomaalaisille opiskelijoille sekä omat rakennukset kiinankielisille opintolinjoille. Donghuan yliopisto on erityisen tunnettu vaate- ja kenkäsuunnittelusta, lisäksi siellä voi opiskella Business&Management -linjalla. Alueella on myös omat  tenniskentät, jalkapalloviheriö, muita urheilupaikkoja, kaksi kahvilaa, pieni supermarketti, kirjasto, hotelli ja klinikka.

Viikonloppuna sain itselleni pyörän, se on aivan ihastuttava. Malliltaan se on hollantilaistyyppinen kaupunkipyörä ja väriltään sinivalkoinen. En siis unohda maamme lipun värejä täälläkään.  Kun istun pyörän selkään, minulle tulee heti Maija Poppanen-fiilis ja viiletän kypärä päässä muutaman muun joukossa pitkin katuja. Ihana vapauden tunne valtaa mieleni, kun pääsen tutustumaan laajemmin lähiympäristöön. Pyörässä on ehdottoman tarpeellinen vilkkuva takavalo, jotta kiireiset kanssakulkijat huomaavat minut eivätkä törmäile turhaan kanssani. Risteyksissä pitää olla tarkkana, sillä autoja, skoottereita, pyöräilijöitä ja jalankulkijoita suhahtelee joka puolelta ja joka suunnasta ilman mitään väistämisajatusta.

Sunnuntaina kävi sitten hieman nolosti. Ajattelin lakata kynteni päivällistä varten, olimme menossa tapaamaan keskustaan vanhaa oppilastani Ainoa, joka on tullut tänne opiskelijavaihtoon puoleksi vuodeksi. Niin, ajattelin siis olla hieno. Kynsilakkapurkki vaan ei tahtonut avautua, joten otin käyttööni aikaisemmin hyväksi havaitun keinon, eli yritin avata purkkia hampaillani. No, eihän siitä mitään tullut. Purkki kylläkin aukeni lopulta, mutta sivuvaikutuksena oli lohjennut poskihammas. Siinä sitten mietittiin, mitä pitäisi tehdä. Jouduin perumaan tapaamisemme ja lähteä päivystykseen tarkistamaan tilanne. Juhalla oli kiinan tunti juuri sillä hetkellä, joten opettaja lähti mukaamme auttamaan kieliongelmissa. Kieliongelmia ei ollut, lääkäri puhui englantia, mutta muuten ongelmia olisi voinut tulla. Tohtorin mielestä hammas pitäisi ehkäpä poistaa kokonaan, ainakin lohjennut pala pitäisi hävittää. Eihän se kuulostanut yhtään hyvältä ratkaisulta, joten kiitimme kauniisti, maksoimme laskun ja häivyimme nopeasti paikalta.

Kiinalaisten huippukeksintö on WeChat-sovellus. Kaikki käyttävät sitä ja erilaisia porukoita voi koota itselleen ja kommunikointi tapahtuu pääasiallisesti appsin kautta. Suomalaisten neuvosta löysimme hyvän saksalaisen hammaslääkärin, jolle sain ajan tiistaiksi. Hoito oli ensiluokkaista ja minä sain väliaikaisen paikan ennen prinsessaksi tuloa. Saan nimittäin kruunun hampaaseen ja se maksaa aika lailla. Marraskuussa hymyilen sitten yhä leveämmin uudella hampaalla.

Maanantaina menin yliopistolle aamulla Lotan kanssa. Meidän Lotta on kylläkin Suomessa, mutta naapuriin muutti syksyn ajaksi toinen Lotta, joka on samanikäinen kuin meidän Lotta. Kävimme molemmat ilmoittautumassa ja tasotestissä. Pääsimme samaan ryhmään C1-3. Meitä on ryhmässä yhteensä 7 opiskelijaa, kaksi Suomesta, kaksi Saksasta, kaksi Ranskasta ja yksi ukrainalainen. Sopivan kokoinen porukka ja opettaja on herttainen ja tehokas. Tällä viikolla olemme käyneet ihan perusjuttuja läpi, jotka jo osaan, mutta ensi viikolla on luvassa jo enemmän haastetta.

Keskiviikkona Aino tuli metrolla meille. Kävimme syömässä länsimaista ruokaa läheisessä ravintolassa ja tulimme meille iltateelle. Kyllä oli mukavaa tavata pitkästä aikaa ja vaihtaa kuulumisia. Toivottavasti ehdimme tavata vielä monta kertaa hänen täällä olonsa aikana.

Keskiviikkona  Juha oli testannut tinkimisen taitojaan silkkimarkkinoilla. Sen tuloksena saimme ihanat huivit Ellan kanssa ja Juha löysi itselleen syystakin. Huivit eivät ole silkkiä, mutta ne ovat erittäin pehmeät ja kauniit. I

tse humputtelin torstaina monessa paikkaa. Pääsin ystäväni Marjutin kyydillä Pudongin puolelle ShaSun (Shanghain Suomalaiset) aamukahville. Matkassa kesti vähän yli tunti. Tapasimme siellä kolme muuta suomalaista naishenkilöä ja rupattelimme hyvän tovin. Lähdimme sitten metrolla Marjutin kanssa Puxin puolelle keskustaan eli People Squarelle. Sieltä lähtee ehkä kuuluisin Shanghain katu Nanjing lu, mikä on kävelykatu täynnä huikeita putiikkeja ja kauppoja. Ilma oli lämmin ja aurinkoinen. Istahdimme pikkujunan kyytiin ja körryyttelimme kadun toiseen päähän. Siellä nautimme lounasta katuravintolan terassilla. Tällä kertaa maistoimme hampurilaisia, ne olivat todella hyviä.

Illalla Juha toi yllätyksen kotiin: laatikollisen eläviä rapuja. Tiedän kyllä, että ravut ovat herkullisia, mutta iljettää katsella niitä elävinä. Tuumiskelimme hetken, mitä me teemme kaikilla niillä elukoilla. Pyysimme naapurista apua ja Sanna tulikin pääkokiksi keittiöömme. Ravut valmistuivat ja Sanna opetti meille oikean tavan syödä niitä. Minäkin onnistuin aika hyvin saamaan irti kaiken herkullisen lihan. Lisäksi tarjolla oli vietnamilaisia kevätrullia ja erilaisia juustoja ja kinkkua anitirapunisteille. Illan päätteeksi kaikilla oli tyytyväinen mieli ja vatsat täynnä herkkuja.


Tänään on taas perjantai, aika kuluu täällä ihan yhtä nopeasti kuin Suomessa. Kolmas opiskelupäivä on takana ja viikonloppu edessä. Huomenna Xintiandilla eli vanhassa keskustassa on järjestetty joku iltakulkue turistien iloksi. Ehkäpä menemme sinne ihmettelemään tai sitten emme. Matkoissa täällä kestää sen verran enemmän kuin kotikaupungissamme, liikkeelle lähtöön pitää valmistautua eri tehokkuudella. Tällä viikolla on ollut parina päivänä tosi huono ilmanlaatu, esimerkiksi tänä aamuna menimme Lotan kanssa taksilla yliopistolle, kun ilma oli ihan huono. Päivällä kävelimme kotiin, sillä ilmanlaatu oli parantunut muutamassa tunnissa huonosta kohtuulliseksi. Onneksi meillä on tehokkaat ilmanpuhdistimet kotona. Lämpöä on ollut, muttei enää niin korkeissa lukemissa kuin aikaisemmin. Viikolla on ollut vain 25 asteen paikkeilla lämpötilat, on ollut pakko kaivaa jo pitkät housut kaapista esille. Tänään oli miellyttävän lämmin, +31.