perjantai 19. elokuuta 2016

Koulun aloitus

Tiistaina pääsimme Ellan kanssa yhdessä kouluun. Se ilahdutti minua, koska en nyt pääse muuten kouluun, kun olen vuorotteluvapaalla. Tiistai oli uusille oppilaille ja heidän perheilleen tarkoitettu tutustumispäivä. Koulun rehtori ja Middle Schoolin rehtori esittelivät koulun henkilökuntaa ja pedagogisia tavoitteita. Tarjolla oli pientä purtavaa ja juotavaa. Jokainen opettaja hymyili aurinkoisesti ja tuli juttelemaan pari sanaa. Yhteisöllisyys on SCIS:ssä vahvasti esillä ja siihen panostetaan joka tasolla.

Ella tapasi heti aluksi oman tukioppilaansa, Student Ambassador, Gabin. Hän on samalla luokka-asteella 7.lk) ja kotoisin Uudesta-Seelannista. Aivan ihastuttava ja mukava tyttö. Esittelyn jälkeen tytöt katosivat tutustumaan koulun tiloihin, meillä oli vapaata aikaa jutella muiden kanssa ja tutustua paikkoihin. Suuren vaikutuksen teki moderni, 650 paikkainen auditorio-juhlasali ja moderni sisustus joka paikassa. Kesän aikana paikat on remontoitu ihan uusiksi, tammikuun vierailulla oli vielä vanha, kiinalaistyyppinen, sisustus. Nyt kaikkialla on vaaleaa ja selkeälinjaiset kalusteet. Söimme koulun ruokalassa kylmän lounaan ja tutustuimme suomalaisiin vanhempiin.

Koulussa on aika paljon suomalaisia, ruotsalaisia ja hollantilaisiakin. Oppilaita on yhteensä 2500 75 eri maasta. Hongqiaon kampuksella oppilaita on noin tuhat. Tuohon lukumäärää sisältyy kolmen eri yksikön oppilaat (Lower School, Middle School ja High School). Jokaisella luokka-asteella on kahdeksan ryhmää, joissa on eri oppilaat. Ryhmät ovat ainekohtaisia ja kielissä on tasoryhmät. Yksi ryhmä on ns. kotiryhmä, missä oppilaat kisaavat keskenään ja toisten ryhmien kanssa peleissä ja kilpailuissa. Osassa ryhmiä on oppilaita monelta luokka-asteelta.

Lukujärjestys on jaettu kahdeksaan päivään, jotka toistuvat vuoden aikana. Aineryhmien ajat vaihtelevat päivittäin ja kalenterista näkee, mikä numero on menossa. Ellalla on liikuntaa, tieteitä, taiteita, kiinaa, englantia, matematiikkaa, kuoroa ja yhteiskuntaoppia. Oppitunnit kestävät noin 1,5 tuntia ja välissä on viiden minuutin siirtymä. Aamupäivällä on lisäksi 20 minuutin tauko ja lounastauko kestää lähes tunnin. Koulu alkaa joka päivä kahdeksalta ja loppuu kolmelta. Koulubussi hakee Ellan ala-ovelta klo 7.20 ja tuo takaisin 15.30. Tällaiset aikataulut ovat siis joka arkipäivä. Heräämmekin puoli seitsemältä, en uskalla kyllä kirjoittaa, että pirteinä. Viikonloppuisin olisi tarjolla Suomikoulua kuusi kertaa lukukaudessa. Se on 9.30-12.30. Täytyy miettiä, mihin kaikkeen osallistumme, ettei tule liikaa ohjelmaa.

Eilen koululla oli Market Day. Menin taksilla koululle, tosin kuski olisi ajanut pidemmälle, ellen olisi huomannut ajoissa. Taksikyyti koululle maksaa noin 20 yuania eli alle kolme euroa. Menisin kyllä mielelläni metrolla, mutta sinne ei ole suoraa linjaa ja joutuisin vaihtamaan pari kertaa metroa. Pihalla oli kuutisen myyntikojua, joista sai ostaa syötävää ja juotavaa. Minä herkuttelin vietnamilaisilla kevätkääryleillä ja vadelmamehulla, ostin kääryleitä kotiinkin. Istuskelin hetken katoksen alla ja vaihdoin muutaman sanan tutustumieni ihmisten kanssa.

Keskiviikkona meillä oli joulu, tai ainakin melkein. Saimme nimittäin tavaramme Suomesta vihdoinkin kotiin. Talvivaatteita emme tarvitse vasta kuin marraskuussa, joten ne saavat odottaa kiltisti kaapissa. Kirjoja ja nuotteja oli kiitettävän paljon, samoin dvd:itä ja cd-levyjä. Muumimukit ja kahvilautaset tulivat ehjinä perille, vaikka pahvilaatikot olivatkin kokeneet kovia matkallaan tänne. On ihan mukavaa, että nyt meillä on tutut astiat ja ruuanlaittovälineet täällä. Lastissa oli myös muutama taulu kotoa Suomesta, vielä emme ole niitä ripustaneet seinille. Kaikista eniten minua kuitenkin ilahdutti soittimet, jotka olin pakannut mukaan. Guitalele ja ukulele olivat epävireessä, mutta kunnossa, samoin kantele. Kiva päästä soittelemaan niillä.

Kävimme yhtenä iltana Sannan kanssa kävelemässä joen varrella olevalla juoksureitillä. Sen varrella oli yksi joukko naisia tanssimassa musiikin tahdissa, toinen porukka veti hiki hatussa vatsaliikkeitä jumppamatoilla ja kolmannella porukalla oli iltatanssit yhdellä aukeamalla. Illalla on ihan siedettävää käydä kävelyllä, lämpöä on silloin enää 30 astetta.

Juha toi eilen töistä kuukakkuja. Niitä syödään kuujuhlan kunniaksi. Sitä vietetään tänä vuonna syyskuun 15. päivä. Eri puolilla Kiinaa on omat juhlaperinteet. Juhlapäivä on töistä vapaa. Niitä kakkuja meillä on nyt kahdeksan, saas nähdä kauanko kestävät. Kakun sisällä on yleensä punapapu- tai lootuksensiementahnaa tai ankan muna.Pitääpä maistaa.