perjantai 12. elokuuta 2016

Elokuun alun kuulumisia

Elokuu on jatkunut yhtä lämpimänä kuin heinäkuukin eli yli kolmekymmentä lämpöastetta on ollut joka päivä mittarissa (varjossa). Säätilan vaihtelu on kuitenkin nopeaa; välillä aurinko paistaa ja on kirkas taivas, yhtäkkiä tulee sadekuuro tai jopa ukkonen, sitten taas on poutasää. Ilmankosteus on ulkosalla melkoisen korkea,  hien saa pintaan ihan vain seisomalla paikallaan.

Viime viikonloppu meni rennosti elokuvia katsoessa ja voimia kerätessä. Maanantaina Juha lähti työmatkalle ja saapui torstai-iltana. Meillä oli siis Ellan kanssa koko viikko kahdestaan, tai ainakin niin etukäteen ajattelin.

Maanantaina ystävämme saapuivat Suomesta takaisin tänne Shanghaihin. Talomme ovat vastapäätä toisiaan, joten välimatka on lyhyt. Ellan uusi tuttavuus Yinan kanssa alkoi heti sujua, tällä viikolla Ellaa ei olekaan pahemmin näkynyt täällä kotona. Tytöt ovat olleet aamusta iltaan yhdessä, mikä ilahduttaa tietysti meitä kaikkia.

Tiistaina meille tuli ayi eli kotiapulainen sekä tulkiksi suomalainen Linda. Ayi on heillä ja yhdellä toisella suomalaisella perheellä osan viikkoa ja meillä muutaman tunnin viikossa. Kävimme läpi asuntomme tilat ja selvitimme, mitä toivon hänen tekevän meillä. Keskiviikkona hän tuli sitten siivoamaan. Puhdasta tuli ja koti on taas hyvässä kunnossa. Täällä pölyä kertyy ihan kiitettävästi viikonkin aikana, joten oman pölypallojen metsästysseurue saa nyt apujoukkoja.

Keskiviikkona tapasin kahta suomalaista perhettä ulkoaltaalla. He ovat saapuneet Suomesta kesälomilta. Asuinalueellamme on monta suomalaista perhettä, ja on ihana saada tavata heitä
ja jakaa kokemuksia täällä asumisesta.

Tajusin tiistaina, että meillä on enää viikko lomaa, josta perjantaina pitää mennä Ellan koululle englannin tasokokeeseen. Siitä tiedosta riemastuneena päätin, että lähdemme retkelle. Kiinanopettajani suositteli tutustumista kauniiseen Hangzhoun kaupunkiin. Sinne menee täältä junalla noin tunti (235 km/h). Torstai vaikutti otolliselta matkustuspäivältä, joten suunnitelma alkoi muotoutua.

Kysäisin Sannalta, haluaisivatko hänen lapsensa Yina ja Severi lähteä kanssamme seikkailulle. Heille sopi mainiosti ja saimme mukaamme vielä heidän ayinsa Pingin. Torstaina aamulla heräsimmekin ennätysaikaisin ja saimme kyydin juna-asemalle. Juna lähti puoli yhdeksältä. Ping oli meitä vastassa asemalla. Siellä menimme lippu- ja turvatarkastuksen läpi valtavaan asemahalliin. Luulin ensiksi, että olemme väärässä paikassa, sen verran valtava tila se oli. Jonotimme junalaiturille pääsyä hetkisen, sitten pääsimmekin jo istumaan mukaville junan penkeille. Mitoitus oli aasialaisen kapea, mutta onneksi minä mahduin istumaan. Ikkunasta näkyi aluksi Shanghain asuinalueita rakennustelineiden ja nostureiden noustessa joka puolella. Täällä rakennetaan jatkuvasti uusia asuinalueita kaupunkiin saapuville asukkaille.
Hetken päästä avautui vihreät riisipellot ja taloja oli huomattavasti vähemmän ja laajemmalle levittäytyneinä.

Hangzhouta sanotaan shanghailaisten takapihaksi: täältä mennään sinne varsinkin viikonloppuisin rentoutumaan ja nauttimaan kauniista näkymistä. Keskiössä on suuri järvi, jonka ympärillä on vuorijonoja. Järven keskellä menee pienet luodot silloilla yhdistävä tie, lisäksi siellä on neljän lammen saari, jonka edustalla on kuuluisa kolmen pagodan nähtävyys. Vedessä kelluu kolme kivistä pystiä, illalla ne ovat valaistuja. Yhtä suuri nähtävyys muille olivat Ella ja Severi vaaleine hiuksineen. Täällä halutaan ottaa kuvia yhdessä eksoottisen suomalaisen kanssa.

Ostaessani vihreää teetä paikalle saapui kiinalaisia opiskelijoita, jotka pyysivät minua toistamaan kiinaksi lauseen. Heidän tehtävään oli opettaa ulkomaalaiselle yksi lause ja tietysti kuvata tilanne. Aluksi minulla oli vaikeuksia, sillä he olivat kääntäneet kiinalaisen lauseen suoraan englannin sanoiksi. Pyysin heitä kirjoittamaan sanat pinyiniksi, jolloin selvisin tehtävästä. Pinyin on länsimaisin kirjaimin kirjoitettu kiinan sanojen ääntämiseen tehty apukirjoitusmenetelmä. Itse lausetta en enää muista tarkasti, jotain siinä puhuttiin ulkomaalaisten kauniista silmistä ja vaaleasta ihosta. Ellakin selvitti annetun tehtävän ongelmitta.

Tutustuimme alueeseen veneellä kulkien, pyöräillen sekä pikkuisella näköalabussilla. Lämpöä riitti sielläkin ja vesipulloja tarvittiin vähän väliä pitämään nestetasapainoa yllä. Aamulla söimme baozeja katukeittiöstä ja päivällä pikaruokaa KFC:stä eli ruokavaliota laidasta laitaan. Baozi on kiinalainen höyrytetty taikinanyytti, minkä sisällä on täytettä, tällä kertaa possunlihaa. Maistui mehukkaalta lihapiirakalta, oli hyvää.

 Illalla palasimme tyytyväisinä ja väsyneinä takaisin Shanghaihin. Seikkailumme onnistui yli odotusten ja olemme yhden kokemuksen verran rikkaampia.

Perjantaina oli vuorossa Ellan kielikoe. Koulussa oppilaat laitetaan tasoryhmiin, joissa opiskelevat englantia omalla tasollaan. Lisäksi Ellan luokkatasolla on 8 ryhmää, joihin jokaiseen tulee eri oppilaat. Viikon ohjelmassa on näiden ryhmien tunnit, lisäksi on yhteisiä tapaamisia. Koulu alkaa joka päivä kahdeksalta ja loppuu kolmelta.

Kokeen jälkeen menimme koulun pukukauppaan, josta valitsimme Ellalle sopivan kokoiset vaatteet. Oppilaalla pitää olla khakinvärinen alaosa, Ellalla hame, sekä tummansininen koulun pikeepaita. Lisäksi on urheiluasu, mihin kuuluu tummansiniset shortsit ja punainen t-paita. Ostimme lisäksi koulun lippiksen ja hupparin.

Ensi viikolla kirjoitankin kokemuksistamme koulumaailmasta, sillä osallistumme tiistaina uusien perheiden tervetulopäivään. Keskiviikkona alkaa normaali lukujärjestys. Koulubussi tulee talomme oven eteen 7.20 ja ottaa kyytiin myös Yinan ja Severin. Bussi palauttaa koululaiset kotiin 14.50.  Ihan kunnioitettava työpäivä.