tiistai 19. heinäkuuta 2016

Kaupantekoa, kieliopintoja ja kotiruokaa

Heinäkuu on jo ohittanut puolen välin ja täällä sadekausi jatkuu. Suunnilleen joka toinen päivä ukkostaa. Välillä ukkonen jopa jyrisee ja tuo kuurosateita kaupungin ylle. Eilen illalla taas ukkonen keskittyi yhteen pilveen ja välähteli sen suojissa mahtavasti. Täysikuu mollottaa tänään taivaalla kirkkaasti ja lämmin ilma on pysyvä olotila.

Tämän viikon aikana olemme tutustuneet yhteen paikallisista IKEA-ketjun kaupoista ja syöneet lihapullia muusin kanssa ja lohta muusin kanssa. Lisäksi olemme kokeilleet, aika onnistuneestikin, kotimme kaasuliettä, mikro-uuniyhdistelmää, riisikeitintä ja sähkögrilliä. Kävimme myös herkuttelemassa meksikolaistyyppistä ruokaa laoweilu:lla (ulkomaalaisten kadulla) yhdessä uuden suomalaisen ystävämme kanssa. Tunnelma oli tuttu, ihan kuin olisimme olleet Italiassa jollain bulevardilla.

Viikonloppuna Juhalla oli yksityinen kiinantunti kotonamme. Sain myös lyhyen hetken opettajan opetusta, ja maanantaina hän tuli pitämään minulle yksityistunnin. On kiva huomata, että Suomessa aloittamani opiskelut eivät ole menneet hukkaan, vaan olen päässyt hyvin kiinni opiskeluihin. 

Syyskuussa aloitan tiiviimmän opiskelun läheisellä Donghuanin ylipistolla. Kiinan kieli on mielestäni todella kiehtovaa ja siitä saa nopeasti kiinni. Arkiset asiat, kuten kaupassa käynti ja taksilla ajaminen sujuvat jo ihan mallikkaasti. On hauska myös huomata, miten viattoman uteliaasti kiinalaiset suhtautuvat meikäläisiin. Rasismista ei ole tietoakaan, lähinnä utelias ja kiinnostunut asenne tulee joka puolella vastaan.  Yhdessä sitten naureskellaan, kun kumpikaan ei ymmärrä toista.

Viime keskiviikkona otin oikein asiakseni mennä tutkimaan ulkomaalaisten tuotteiden liikettä, Carrefouria, tarkemmin. Suomessa vastaavanlainen marketti voisi olla vaikkapa Minimani tai Lidl. Sieltä saa ulkomailta tuotuja ruokatavaroita ja monenlaisia kodin tarpeellisia asioita, kuten astioita, ruokaa, pienelektroniikkaa, kirjoja ja vihkoja ja hygienia- ja kauneustuotteita. Meillä on kotona pieni pakastin, olemme täyttäneet sen jo dumplingeilla ja pizzoilla sekä jääpaloilla. Dumplingit ovat nuudelikääröjä, joiden sisällö on maukas ja mehukas täyte (vihanneksia ja kalaa, kanaa, rapuja tai possua).

Televisiostamme ei tule kuin kiinankielistä ohjelmaa. Olemmekin ehtineet kaivata tuttuja tv-sarjoja ja  -ohjelmia. Ystävämme johdatti meidät herkullisen illallisen jälkeen sellaiseen dvd-liikkeeseen, mistä löytyi lähestulkoon kaikkia ohjelmia, sarjoja ja elokuvia. Hamstrasimmekin sieltä muutamia meille mieluisia dvd-levyjä. Taisimme olla tuottavia asiakkaita, kun antoivat yhden dvd:n ilmaiseksi ja vesipullot kaupan päälle. Vesipulloja täällä kannattaa kantaa koko ajan mukana, sen verran lämmintä on.

Lähistöllämme on hierontapaikka, joka on erittäin siisti ja kaikin puolin asiallinen. Olemme käyneet siellä sekä jalka- että selkähieronnassa. Paikat menevät yllättävän helposti jumiin, yöllä kun täytyy pitää ilmastointi kuumuuden takia päällä. Asuinalueemme takana, joen varrella, on viihtyisä liikuntarata. Se on muutaman kilometrin pituinen, pohjana on juoksulle sopiva, joustava matto ja ympärillä on kauniita puita ja pensaita. Liikenteen melu vaimenee mukavasti niiden ansiosta, eikä suurkaupungin tuntua löydä helposti. Lisäksi olemme hyödyntäneet asuinalueemme liikuntamahdollisuuksia, kuten uintia, pingistä ja sulkapalloa. Ja taas on monta vesipulloa täytetty. 

 Juomavedeksi tilaamme vesikoneeseen isoja vesipulloja, jotka hupenevat melko tehokkaasti. Viikon aikana menee noin 4 pulloa vettä. Yksi pullo maksaa 29 Rmb:tä eli noin 4€. Suomalaisen hanaveden edullisuus nousee omaan arvoonsa. 

Ensi viikolla lentorahtimme saapunee tänne, katsotaan sitten, miten kauan tullimuodollisuuksissa kestää. Oli hyvä, että saimme laitettua Juhan mukaan helmikuussa tänne jo pienen arsenaalin tavaroita. Niillä olemme pärjänneet hyvin.

Tytöt ovat nauttineet, kun olemme käyneet muutaman kerran Starbucks-kahvilassa. Ketjun kahviloita löytyy jokaisesta ostoskeskuksesta ja keskustassa vielä tiheämmin. En ihan ymmärrä, mikä siinä brändissä on kiehtovaa, mutta olen kuulemma ihan oikeassa paikassa. Hyvä niin.