maanantai 4. heinäkuuta 2016

Hikeä ja viilennystä

Tällä hetkellä lämpötilat ovat olleet 30 asteen hujakoilla, tuleva kesäaika lisää kymmenisen astetta mittariin. Kotona taas viilennys toimii tehokkaasti ja huoneisiin voi säätää oman lämpötilan. Eilen saimme loput ilmanpuhdistimet toimintaan, joten sisäilma on hyvälaatuista. Ulkona on ollut myös hyvin selkeää ja ilmanlaatu on ollut hyvä. Sen huomaa aamulla, kun katselee ulos keskustaan päin ja näkee tv-tornin ja pullonavaajan. Ne ovat Pudongin puolella ja Shanghain kuuluisia nähtävyyksiä. Pullonavaajassa on mahdollisuus mennä hissillä (vaihdetaan kolme kertaa) kerrokseen nro 100, missä on näköalatasanne.

Meidän kotialueellamme eli compoundilla on hienot liikuntamahdollisuudet. Olemme käyneet ulkoaltaalla uimassa, pelanneet pingistä sisällä sekä eilen illalla kokeilimme sulkapalloa sisätiloissa. Squashia haluan myös kokeilla pian, se kun oli lempilajini opiskeluaikoina. Mailat pitää varmaan päivittää nykyaikaisiksi, jos innostus vielä herää. Ulkona on mahdollista pelata korista, tennistä ja jossain on myös golftreenialue. Mailat vaan jäivät Suomeen. Katsotaan nyt, mitä kaikkea täällä ehtii kokeilla. Sisäuima-allasta ainakin kokeilen, mutta vasta viileämmällä ilmalla.

Eilen kävin compoundin jalkahieronnassa. Oli hauskaa selvittää kiinaksi hierojalle, miten jalat olivat väsyneet (lei) ja kipeät (teng). Sain myös selville, että hänellä on samanikäinen tytär kuin meidän Lotta. Turvotus helpotti ja kynnetkin ovat nyt kauniin siniset (kynsilakkaa!).

Lähellämme on Weining Lun metroasema. Sieltä pääsee suoraan keskuspaikalle (People Square) ja myöskin Pudongin lentokentälle. Kätevää! Juha menee aamuisin metrolla töihin, hän vaihtaa keskupaikalla metroa ja seuraava pysäkki onkin hänen toimistorakennuksensa alla.

Täällä on satanut paljon ja hyttysiä pörräilee ikävän paljon ympärillä. Onneksi asuntomme on niin korkealla, että tänne asti ne eivät jaksa lentää. Yöllä näkyy lepakoita ja päivisin uskomattoman kauniita perhosia. Compoundilla on ihania puita ja pensaita sekä vesialtaita. Juha mittasi, että ulkoreunan pituus ympäri alueen on noin 1,5 km.

Eilen söimme litsejä. Ne olivat herkullisia. Litsi on toiselta nimeltään kiinanluumu ja sitä on kasvatettu tuhansia vuosia eteläisessä Kiinassa. Makua kuvaillaan ruusuveden ja melonin sekoitukseksi. Olemme myös nauttineet vesimeloneista ja ananaksista. Viinirypäleet maistuvat erilaiselta kuin Suomessa, vaatii vähän totuttelua.

 Illalla tilasimme ensimmäistä kertaa ruokaa kotiin. Meillä on ollut onni tutustua täällä compoundilla Sannaan ja hänen perheeseensä. He ovat asuneet täällä jo viisi vuotta, joten asiat ovat heille jo tuttuja. Sanna neuvoikin, miten helposti ruokaa voi tilata kotiin. Netistä valitsimme ravintolan, sieltä ruuat ja vajaan tunnin päästä saimmekin ruokapaketit ovelle toimitettuina.

Eilen saimme hankittua avainkortteja lisää. Alaovi aukeaa kortilla, samoin ulkoportit. Lisäksi kortissa on ladattuna rahaa, jolla maksamme liikuntapaikkojen käytöstä. Kiinalaisen järjestelmällisyyden mukaan menimme ensin yhdelle tiskille passien ja vuokrasopimuksen kanssa hakemaan kortteja. Seuraavaksi menimme viereiselle tiskille, jossa virkailija onnistui jollain ihmeellisellä tavalla muuttamaan korttini Lotan kortiksi (ei kuulunut suunnitelmaan). Tässä vaiheessa korotin jo ääntäni ja paikalle saapui englannintaitoinen virkailija apuun. Hän lähti kanssamme viereiseen rakennukseen, missä maksoimme jäsenyyden Lotalle.

Emme kuitenkaan saaneet heti uusia kortteja, sillä heidän piti saada asunnonomistajalta lupa peruuttaa vanhat kortit. Soittoja Juhalle, sitten asunnonvälittäjällemme (puhuu englantia), sitten kännykkä virkailijalle, joka keskusteli asunnonvälittäjän kanssa, sitten virkailija soitti asunnonomistajan asunnonvälittäjälle, joka soitti asunnonomistajalle, joka perui kortit. Lisäksi soitimme Juhalle, jonka piti kertoa korttinsa numerosarja sekä Ellalle, ettei vaan peruutettaisi vääriä kortteja. Jäimme odottamaan, että joku tuo kortit virkailijalle. Noin tunnin päästä meillä oli uudet kortit käsissämme. Hikeä meinas pukata enemmänkin sisätilojen viilennyksestä huolimatta!