sunnuntai 7. tammikuuta 2018

vuodenvaihteen kuulumisia

Joulukuun alussa juhlimme Suomen itsenäisyyttä viime vuoden tapaan Peace-hotellilla Bundin rannalla. Paikalla oli yli 400 ihmistä juhlistamassa 100-vuotiasta maatamme. Lotta tuli myös mukaamme juhlimaan, kun taas Ella yökyläili Yinan luona. Lisäksi osallistuimme Juhan kanssa konsulaatin järjestämään itsenäisyyspäivän juhlatilaisuuteen. Se järjestettiin samassa paikassa eli Paece-hotellilla. Paikalle oli kutsuttu esiintymään Ida Elina, joka säveltää omat kappaleensa ja säestää lauluaan konserttikanteleella nykyteknologiaa hyödyntäen. Hänen esityksensä oli ihastuttavan iloinen ja korkeatasoinen. 

Suomi-koulun joulujuhlaa vietimme 9. joulukuuta. Yhdistimme tänä vuonna juhlaan myös Kauneimmat joululaulut, jota vetämään tuli Suomesta pappi Juri Veikkola. Tilaisuus onnistui hienosti ja oppilaiden esitykset olivat taas kerran yhtä aikaa liikuttavia ja ihastuttavia. Johtavan opettajan roolissa pidin myös virallisen puheen. Se vähän jännitti, mutta meni onneksi ihan hyvin. 

Ellan taidot englannissa ovat kehittyneet huimasti, ja hän pääsikin siirtymään englanti toisena kielenä -ryhmästä natiivipuhujien pariin. Olemme todella iloisia hänen pärjäämisestään kansainvälisessä koulussa. 

Lotalla opinnot jatkuivat joulun yli ja tällä viikolla hänellä on loppukokeet. Sitten hän aikoo keskittyä ensi syksyn opintojen valintaan ja pääsykokeisiin. 

Joulun alusaika oli meille raskasta aikaa. Äitini vointi heikentyi nopeasti ja hän menehtyi nimipäivänäni eli 28. joulukuuta. Sain viettää kuitenkin viisi päivää hänen vuoteensa äärellä, siitä ajasta jäi minulle tärkeitä muistoja. Juha vietti joulua tyttöjen kanssa täällä Shanghaissa. 

Lähdemme torstaina koko perhe Suomeen, sillä ensi lauantaina on äitini hautajaiset. Äitini oli meille kaikille hyvin rakas ja minulle erittäin läheinen tuki ja turva, siksi minulle oli erityisen merkityksellistä, että sain olla hänen vierellään viimeisiä hetkiä lukuunottamatta. Hän sai nukkua pois rauhassa ja nyt kivut ovat poissa. 

Palaamme Shanghaihin vajaan viikon päässä hautajaisista, mutta Lotta jää Suomeen odottamaan viisumia. Hän palaa tänne helmikuun alussa ja saamme nauttia hänen seurastaan huhtikuun loppuun. 


Juhalla työt jatkuvat heinäkuun loppuun, joten palaamme Suomeen kuun vaihteessa.