Marraskuu on tuntunut täällä Shanghaissa monella tapaa. Ilmat ovat kylmenneet viikko viikolta, tällä hetkellä lämpötila vaihtelee kymmenen ja viidentoista välillä. Syys- ja talvitakkeja on otettu esille ja eilen käsineetkin olivat tarpeelliset.
Ellan koululla on näkynyt suomalaisuus parissakin tapahtumassa. Lokakuun lopulla koulun pihalla järjestettiin kansainväliset ruokamessut, joissa sai ostaa eri maiden kojuista paikallisia herkkuja. Tänä vuonna Suomen koju oli oikein onnistunut. Saimme syödä lohikeittoa, ruisnappeja poro- ja munavoitäytteillä sekä herkutella Marianne-karkeilla. Lisäksi koululla järjestettiin YK:n päivänä suuri kulkue, jossa eri maiden oppilaat kulkivat maansa lipun väreihin pukeutuneina omissa ryhmissään. Valitettavasti en päässyt paikalle, mutta Ellan luokkakaverin äiti otti kuvia tapahtumasta.
Marraskuun ensimmäisellä viikolla olin SCIS:n alakoululla eli ECE:ssä musiikinopettajan sijaisena. Opetin 4-7 -vuotiaita oppilaita ja voin vakuuttaa, että vauhtia riitti. Tehtävänäni oli opettaa oppilaille joulukonsertin laulut soittojen ja koreografioiden lisäksi. Perjantaina osasin jo laulut ulkoa. Opettaja oli laittanut minulle erittäin hyvät ohjeet, joten pysyin kärryillä ihan hienosti.
Uskoisin, että vuotemme Pohjois-Carolinassa on ollut tarpeellinen, sillä amerikkalainen puhetyyli tuli jostain selkärangasta. Jokaisen vastaantulijan kanssa vaihdettiin pienet tervehdykset ja hymyt. Itse asiassa tunnelma oli innostava ja yhteishenkeä nostattava. Ehkä suloisin kokemus oli, kun olin ottamassa lapsia aamulla koulubusseista vastaan, niin muutamat unenpöpperöiset lapset halasivat tai tervehtivät iloisesti miss Piaa. Sijaisena oleminen oli minulle antoisaa ja mukavaa vaihtelua opiskelujen keskelle.
Opinnoissa olenkin monien poissaolojen takia tipahtanut melkein kärryiltä. Olen ottanut lisäksi muutamia yksityistunteja opettajaltamme, jotta oppisin edes jonkin verran. Meillä on hurjan paljon kielioppia ja uusia sanoja joka tunnilla, niitä pitäisi opetella monta tuntia päivässä. Maanantaina meillä oli taas iso koe, joka kesti kolme tuntia. Kuuntelukokeessa mokasin yhden tehtävän kokonaan, sillä luulin, että siinä pitää toistaa lauseet. No, tehtävänä olisi ollut kuitenkin vastata kuultuihin kysymyksiin. Jäi vähän harmittamaan tuollainen moka, mutta eihän ollut kuitenkaan vakavasta asiasta kyse.
Suomi-koululla on ollut monenlaista tapahtumaa. Marraskuun alussa tutustuimme suomenruotsalaisiin kirjailijoihin Runebergiin, Topeliukseen ja Janssoniin Ruotsalaisuuden päivän kynnyksellä. Opiskelimme myös koulupäivän aikana pyhäinpäivän ja kekrin sekä halloweenin historiaa.Isänpäivää varten teimme perinteiset isänpäiväkortit ja haastattelimme toisiamme, millainen isä on.
Viime lauantaina meillä oli Suomi100-teemapäivä Pudongin puolella FInChin tiloissa. Paikalle oli saapunut Suomen pääkonsuli, joka toivotti meidät tervetulleiksi ja kertoi vähän konsulaatin tehtävistä täällä Shanghaissa. Lisäksi FinChin Miia Tähtinen kertoi sekä vanhemmille että lapsille Suomen ja Kiinan välisistä eroista ja kauppasuhteista. Varjosen Sanna oli hoitanut meille makoisat Suomiaiheiset kuppikakut ja muuta herkullista purtavaa.
Äikään Olavi, joka opiskelee täällä lukiossa viimeistä vuotta, toi paikalle pianon ja veti yhteislauluhetket sekä pienemmille että vanhemmille oppilaille sekä heidän vanhemmilleen. Opettelimme yhdessä Suomi100 -laulun ja lauloimme myös tuttuja hittejä. Oppilaat ja vanhemmat tekivät yhdessä kuvasuunnistuksen käytävillä, sillä seinillä oli upeita kuvia Suomen luonnosta ja maisemista. Askartelimme oppilaiden kanssa myös Suomen lippuja ja suunnittelimme omat Suomi100-logot. Miina Nevavuori toimi tapahtuman koordinaattorina ja opettajat Linda Karvonen, Ella Huotari ja Lotta Järvi minä mukaanlukien hoitivat osuutensa mainiosti. Teemapäivästä jäi hyvä mieli ja paikalta lähti tyytyväisen näköisiä oppilaita vanhempineen.
Ensi lauantaina meillä on toiseksi viimeinen koulukerta. Silloin harjoittelemme joulujuhlaa varten ja käymme läpi lasten oikeuksia. Joulujuhlaa vietämme Kauneimpien joululaulujen kanssa yhdessä; alussa on koulun oppilaiden esityksiä ja hilpeämpiä joululauluja sekä tietysti joulupukin vierailu, sitten kahvituksen jälkeen alkaa hartaampi osuus. Saamme Suomesta tänne papin, joka hoitaa useassa paikassa ulkomailla Kauneimmat joululaulut.
Juha on matkustellut töiden takia tiuhaan eri paikoissa, nyt on vähän rauhallisempaa. Hänelle tulee myös Suomesta työkavereita vierailulle aina silloin tällöin. Tuntuu siltä, että Juha on mies paikallaan eli hänen työtään tarvitaan ja arvostetaan. Saimme kuulla, että Juhan työpesti jatkuu näillä näkymin ensi heinäkuuhun asti. Ellan koulunkäynnin kannalta uutinen on myös helpottava, sillä olisi ollut haastavampaa hypätä suomalaiseen kouluun kesken lukukauden. Ellalla koulunkäynti on täällä monin tavoin vaativampaa kuin Suomessa, mutta samaan aikaan myös hyvin monipuolista ja kasvattavaa. Monesti on käynyt jo niin, että pyydän Ellalta apua joidenkin englanninkielisten lauseiden muodostamiseen. Hyvä niin!
Lotta opiskelee ahkerasti kiinaa joka arkipäivä. Hän puhuukin jo sujuvasti kieltä. Yhteydenpito suomalaisiin ystäviin on toiminut hyvin skypen ja facetimen kautta. Tammikuussa opintojen loputtua Lotta lähtee Suomeen ja hakee opiskelupaikkoja ensi syksyksi.