Viikot ovat olleet melko ohjelmallisia, joten taas on mennyt
jonkin aikaa, että ehdin istahtaa koneen ääreen kirjoittamaan. Viime kerralla
siis kerroin, että Ellan kaverin isä oli tulossa tänne. Tapasimmekin Samin
kanssa koko perhe pari viikkoa sitten sunnuntaina: Kävimme syömässä
laoweijiella eli kansainvälisellä ravintolakujalla kiinalaista ruokaa. Meillä
on siellä kantapaikka, missä tilaamme lähes tulkoon aina samat herkut pöytään.
Ruoka maittoi kaikille. Tytöt lähtivät kotiin ja me jatkoimme Juhan kanssa
Samin tutustumiskierrosta Shanghaihin. Menimme taksilla Xintiandille. Siellä
tutustuimme kommunistisen puolueen perustamistalon museoon. Vaikuttavia
dokumentteja oli monessa kerroksessa. Sitten kävelimme musiikkikadun kautta
Yuyuanin alueelle. Matkan varrelta Samille tarttui viuluntekovälineitä ja yksi
hulusi. Jatkoimme matkaamme Bundille eli
joen rannalle. Ilta hämärtyi sopivasti niin , että valaistut talot toivat taas
oman säväyksensä maisemaan. Mukavaa,
että saimme Samin vieraaksemme.
Viikko sitten olin melkoisella kurssilla. Nimittäin pääsin
Michelin- kokin kurssille mukaan, koska Juha oli ilmoittanut minut sinne. Meitä
oli yhteensä 20 kokkaajaa, ryhmissä oli 4-5 henkilöä. Itse pääsin suomalaisten
joukkueeseen. Saimme essut ja kokkihatut ja reseptivihkot, minkä jälkeen
siirryimme apukokkien hoiviin. Teimme kolme eri ruokalajia, joita saimme sitten
kurssin lopuksi syödä ihan oikeiden kokkien tekeminä. Ei meidänkään ruuassa
mitään vikaa ollut, mutta siitä ei ehkä olisi riittänyt kaikille. Meidän kokkimme oli ollut ravintolassa töissä
yli 20 vuotta ja häneltä sujuikin tosi näppärästi kaikki paloittelut ja
kuutioinnit. Saimme vuorollamme kokeilla itsekin eri työvaiheita. Niitä olikin todella monta. Esimerkiksi paneroidun
kalan mausteseos tehtiin alusta asti siemeniä ja pippureita uunissa paahtaen,
sitten ne hienonnettiin tehosekoittimessa, minkä jälkeen lisättiin pähkinää ja
manteleita ja taas sekoitettiin. Seuraavaksi mausteseos siivilöitiin varovasti
kulhoon. Sitten hienoinen sipaisu kermaa kalan pinnalle, painallus
mausteseoksessa ja lopuksi jauhon taputtelu varovasti pinnalle. Kalaa
paistettiin kuumalla levyllä niin, että sen päälle laitettiin paino. Tämä
toimenpide kuulemma säästää kalaa ja jättää sen mehukkaaksi. Voi olla, että
muiden mielestä nuo asiat ovat itsestään selviä, itsellä oli huuli pyöreänä
useaan otteeseen. Itse pääkokki kävi välillä rohkaisemassa meitä lennokkailla
lauseilla. Meidän ryhmällä oli muutenkin tosi mukavaa, joten ilta meni oikein
leppoisasti. Lopuksi kuoriuduimme kokin asuista ja rooleista ja istahdimme nauttimaan
viiden ruokalajin gourmet-ruoasta. Aikamoinen kokemus!
Toukokuun viimeisenä lauantaina Ellan koululla oli yhteinen
grillijuhla. Koulun oma dj soitti musiikkia, lapset viettivät aikaa keskenään
pihalla ja koulun sisällä, aikuiset keskittyivät enimmäkseen ruuan ostamiseen
ja nauttimiseen. Myynnissä oli hampurilaisia ja hodareita, vietnamilaista
ruokaa sekä superfoodia. Saimme samalla tietää, että Ellan kaksi luokkakaveria
muuttaa kesän aikana takaisin kotimaahansa. Sellaista se on täällä, toiset
tulevat ja toiset palaavat.
Meidän hulusi-huilun opettajamme oli järjestänyt liput
tunnetun hulusin soittajan ja kehittäjän tilaisuuteen. Valitettavasti en
millään muista tuon herran nimeä, mutta upeasti hän osasi soittaa. Hän piti
tunnin luennon täpötäynnä olevan teatterin yleisölle. Paikalla oli enimmäkseen
eläkeläisryhmiä, jotka ovat harrastaneet hulusin soittoa erilaisissa ryhmissä.
He myös esiintyivät tilaisuudessa. Kummallista kuitenkin oli, että koko
tilaisuuden ajan puhelimet soivat, ihmiset juttelivat suureen ääneen ja
trafiikki käytävillä oli vilkasta. Tuli ikävä oman koulun juhlia, joissa
oppilaat käyttäytyvät asiallisesti ja antavat kaikille mahdollisuuden nauttia.
Tuolla piti oikein höristellä korvia, että sai selvää, mitä puhuttiin ja
soitettiin. Vieressäni istui tsekkiläinen soittoystäväni Barbora, ja hän käänsi
minulle ystävällisesti puheet kiinasta englanniksi. Lottakin pääsi mukaan,
koska opettajalla oli ylimääräisiä lippuja. Lotta edustikin minua kauniisti
ryhmäkuvissa, itse jouduin lähtemään tilaisuudesta vähän ennen loppua.
Olen päässyt golffaamaan ystävieni kanssa monella eri
kentällä. Ne ovat olleet huikean hienoja paikkoja. En olisi uskonut, että
tämmöinenkin elämys on mahdollista kokea. Kokkolassa aion myös pelata kesällä,
joten kaikki golfia pelaavat ystävät ottakaahan yhteyttä! Juhan kanssa kauan
sitten aloitettu harrastus on taas aktivoitunut. Tasostani en tiedä, mutta
seura ja luonto ovat sen verran ihania, että peliä kannattaa pelata.
Viime viikonloppuna menimme Sannan perheen kanssa Xianiin.
Lento kesti Shanghaista kaksi ja puoli tuntia. Sanna oli saanut kaveriltaan
jonkun kuskin/oppaan numeron ja saimmekin hänet viikonlopuksi meitä kuskaamaan
ja opastamaan. Sää ei ollut kovin hyvä, sillä koko viikonlopun satoi, mutta ei
se vauhtia hidastanut. Lauantaina vierailimme Kiinan vanhimmassa taolaisessa
temppelissä, tutustuimme yhden perheen luola-asuntoon, söimme lounasta
paikallisessa ravintolassa ja loppupäivä kuluikin terrakottasotilaita
ihmetellessä.
Temppelialue oli moniosainen ja jaettu monen eri jumalan
temppeleiden mukaan. Yhdessä temppelissä
oli meneillään seremonia, minkä yksittäinen henkilö oli ostanut tärkeän
tapahtuman vuoksi. Munkeilla oli monenlaisia soittimia, he lauloivat papin
mukana hymniä ja papin apuri heilutti suitsukkeita. Tapasimme pihalla myös
hyvin vanhan papin, joka suostui kanssamme kuvaan.
Luolissa asuu tällä hetkellä noin 10 miljoonaa ihmistä,
suurin osa Xianin alueella. Meitä hämmästytti, että luola-asunto oli keskellä
muuta asutusta. Oletimme aluksi, että niitä olisi vain vuorilla. Asunto oli tehty
paikallisesta terrakottasavesta. Sisällä on vuodenajasta riippumatta 5-20
astetta lämmintä, joten varsinkin kesäisin siellä on mukavat oltavat. Tällä
perheellä oli kaksi asuinluolaa ja kaksi keittiöluolaa. Vessa oli tehty pihan
nurkkaan ja siinä oli seinät katseita suojaamassa.
Lounas oli todella herkullista. Innostuimme varsinkin
vihreistä pavuista sen verran, että kysyimme, voisiko kokki näyttää meille,
miten niitä tehdään. Pääsimme keittiöön kurkkimaan, kun kokki teki avotulella
maittavan annoksen.
Terrakottasotilasalueella oppaamme kävi ostamassa meille
liput ja suuntasimme museoon. Se koostui neljästä eri rakennuksesta, joissa oli
sekä entisöityjä että vasta kaivettuja sotilaita. Qin-dynastian hallitsija (260 eKr.) oli sen verran suuri henkilö, että
hän varusti itsensä armeijalla sekä kuuleman mukaan myös kokonaisella
kaupungilla tuon puoleiseen. Sotilaista on kaivettu noin parituhatta, entisöity
tuhatkunta ja maan alla on vielä yli 6000 sotilasta. Aluksi näytti siltä, että
kaikki sotilaat näyttivät samanlaisilta. Lähempää katsottuna jokaisen kehon
muoto, kasvot, vaatteet ja asennot olivat ainutkertaisia. Sotilaat ovat tulleet
suuren yleisön tietoon vasta 1970-luvulla, joten museo on rakennettu paikalle
nopeasti.
Illalla menimme kaupungin muslimikortteliin syömään lammasta
ja tutustumaan paikkoihin. En ole koskaan syönyt niin herkullista lammashampurilaista
kuin siellä. Kujilla oli aitoa basaaritunnelmaa. Innostuimme tyttöjen ja Markun
kanssa kokeilemaan kalajalkakylpyä. Jalat siis olivat akvaariota muistuttavassa
vesiammeessa, joka oli täynnä pikkuisia, nälkäisiä kaloja. Ne napsivat jaloista
kaikki kuivat ja kuolleet ihot pois. Aluksi ei voinut muuta kuin nauraa
kikattaa, sen verran kalojen toiminta kutitti. Vähitellen hoitoon tottui ja
pystyi rentoutumaan.
Hotellille päästyämme uni maittoi. Sunnuntaina kävimme läheisessä ostoskeskuksessa ostamassa tytöille kengät märkien tilalle. Kuski haki meidät autolla ja matkasimme Han-dynastian (700 jKr.) hallitsijan hautapaikalle, joka oli kaupungin toisella laidalla. Se oli hienosti toteutettu museoalue. Sotilaat olivat nuken kokoisia ja paikalta oli kaivettu esiin savisia possuja, koiria, hevosia ja lehmiä. Myös savisia ruoka-astioita oli monta rivistöä näytillä. Erikoisuutena oli lasilattia, minkä läpi saattoi nähdä kaivaukset laajalta alueelta.
Illalla kotona totesimme, että matka oli kannattava ja
antoisa. Kiinassa on niin paljon hienoja paikkoja, mutta Xian on varmasti yksi
parhaimmista kulttuuripaikoista. Xian on ollut aikanaan maailman suurin
kaupunki, siellä on asunut yli miljoona asukasta. Silkkitie on kulkenut
aikanaan sen läpi.
Tällä viikolla meillä on ollut suuri ilonaihe Ellan koulusta.
Meille tuli kirje, missä kerrottiin, että Ella on saamassa stipendiä. Tieto
täytyi pitää salassa. Meidät kutsuttiin stipendienjakotilaisuuteen paikalle.
Eilen istuimme kaikki kolme koulun teatterin penkeillä jännittämässä, minkä
stipendin Ella saa. Hänelle annettiin stipendi erinomaisesta suorituksesta
englannin kielessä. Tilaisuudessa oli musiikki – ja tanssiesityksiä ja
juontajina kaksi oppilasta. Ella ei tiennyt, että olemme paikalla, joten
yllätys oli stipendin lisäksi se, että olimme tulleet sinne. Tuli niin kiitollinen ja iloinen olo Ellan
kehityksestä ja koulumenestyksestä. Syksy oli niin rankkaa ja vaikeaa, että
välillä tuntui mahdottoman raskaalta. Nyt on tullut aika iloita siitä, että
Ella on sinnikkäästi jaksanut opiskella vieraalla kielellä koko vuoden.
Maanantaina sain tavata Kokkolassa tutustumaani
opettajakollegan Maitan. Menimme Jinganin temppelin edessä olevan puiston
ravintolaan kahville. Huomaamatta aika vaan lensi ja totesimme, että olemme
olleet kahvilla kuusi tuntia. Aivan uskomattoman ihanaa tavata ihminen, jonka
kanssa juttu luistaa monen vuoden tauon jälkeen kuin itsestään. Sovimmekin,
että tapaamme kesällä ainakin golfin merkeissä Suomessa.
Eilen minulla oli hulusiryhmän kanssa esiintyminen yliopiston
kykykilpailussa. Olimme siellä vieraina taijiryhmän lisäksi. Lotta ja
opiskelukaverini Tomoka olivat kannustusjoukoissa, sain jopa ruusuja Tomokalta.
Meillä oli vähemmistökansan vaatteet ja päähineet päällämme ja opettaja soitti
vaimonsa kanssa ryhmässämme.