maanantai 22. toukokuuta 2017

Kesää kohti ollaan menossa

Toukokuu on jo kohta lopussa ja koulujen kesälomat lähestyvät Suomessa. Ellalla koulu päättyy vasta 16. kesäkuuta , samoin kuin minun kiinan opiskelunikin. Sitten on viikonloppu aikaa pakata ja lähteä kesälomalle Kokkolaan. Kesällä meillä on kahdet isot juhlat tulossa, nimittäin Lotan ylioppilasjuhlat ja minun viiskymppiset. Tervetuloa juhlimaan kanssamme! Paikan ja ajan ilmoitan sitten tarkemmin.

Kirjoitin viime blogissa, että minulla oli tulossa koe. Menin kurssikaverini Tomokan luokse tiistaina opiskelemaan hänen kanssaan yhdessä koealuetta. Hän on kotoisin Tokiosta ja muutti englantilaisen miehensä kanssa tänne Shanghaihin viime marraskuussa. Opiskelu imaisi mukaansa ja huomasimme, että neljä tuntia vierähti nopeasti. Kävimme läheisessä japanilaisessa ravintolassa lounaalla. Oli kiva päästä syömään sellaisia ruokia, mistä hän piti, sillä eihän niistä tiedä muuten mitään. Herkullisia ruokalajeja ystäväni tilasi ja tyytyväisinä jatkoimme matkaamme.

Kiinan koe meni ihan mallikkaasti, vaikka se olikin vaikean tuntuinen. Suurin ongelma minulla on muistaa kaikki kirjoitusmerkit oikein, sillä minulta meinaa usein jäädä joku viiva tai kiehkura vetämättä. Taitaa olla jonkinlainen hahmotushäiriö tai sitten vaan en opiskele tarpeeksi ahkerasti. Toisaalta olen ajatellut, että ei tämä ole niin vakavaa, kyllä ne merkit sieltä aikanaan jää muistiin, jos on tarvetta. Tunneilla tahti on niin kova, että sieltä lähtee aina pää pyörällä. Opettaja ei pidä taukoja, vaan kiihdyttää tahtia kuin paraskin pikajuna. Siellä sitten yrittää pysytellä edes jonkin verran mukana. Esimerkiksi eilen hän kertoi meille kiinaksi kuuluisan rakkaustarinan juonen. Ymmärsin noin puolet siitä, mitä hän puhui.

Juhalla on ollut kiirettä kokousten ja työmatkojen kanssa. Tällä viikolla hän on keskiviikon kotona, muuten matkustaa. Tuntuu kuitenkin siltä, että hän nauttii tehtävästään ja pääsee toteuttamaan omia visioitaan työn parissa. Ihailen Juhassa hänen rauhallista ja ystävällistä luonnettaan ja samoin tuntuvat täkäläisetkin arvostavan niitä piirteitä. Hänen kiinanopiskelunsa on myös jatkunut epäsäännöllisen säännöllisesti, joten keskustelut sujuvat jo näppärästi kiinan kielellä. Meinasin laittaa, että paikallisella kielellä, mutta Shanghain kieli on ihan omansa. Sanat ovat aivan erilaiset, niitä voisi verrata ehkä samalla tavalla kuin unkaria ja suomea keskenään.

Toissa viikonloppuna vietimme Ellan kaverin Stellan kaksitoistavuotisyllätyssyntymäpäiviä. Menimme kolmen perheen voimin ratkaisemaan arvoituksia Mr.X – paikkaan. Siellä meidät ohjattiin ensimmäiseen huoneeseen, mistä piti löytää yhdessä puisia palikoita.  Sen jälkeen piti saada seuraavan huoneen ovi auki etsimällä siihen sopiva koodi. Aikaa meillä oli yhteensä 60 minuuttia. Pääsimme neljän huoneen, lasersäteiden, panssariovien ja kaltereiden läpi ja melkein selvisimme uloskin. Kokemus oli jännittävä ja se oli mainio ohjelmanumero meidän sakille. Kävimme vielä ulkona syömässä ja jatkoimme Stellan kotiin kakkukahveille. Intaannuimme myös laulamaan yhdessä, sillä perhe on hyvin musikaalinen. Olipas sävähdyttävää laulaa kolmiäänisesti Ultra Brata ja Finlandiaa.

Ellalla oli viime viikolla joka päivä koulua 8-16.30. Perjantaina hänellä oli sitten esitys koulun teatterissa. Näytelmän nimi oli Games People Play ja sen oli ohjannut vuotta ylemmällä luokalla olevat oppilaat.  Välikohtauksina oli hulvaton opettajien cheerleader-porukka, jossa opettajat tekivät hupaisia koreografioita ja huudahtelivat iskulauseita. Oli nautinnollista seurata, miten luonnollisesti ja taitavasti Ella näytteli oman osuutensa.

Ellan kaverin Inkan isä on ollut täällä työmatkalla ja pääsimme hänen kanssaan sunnuntaina lounaalle ja kaupunkikierrokselle. Kävelimme ansiokkaasti koko päivän ja löysimme matkan varrelta hyviä matkamuistoja ja tuliaisia. Viivyimme keskustassa niin pitkään, että tuli hämärä. Bund eli joen varsi on joka kerta yhtä vaikuttava ja kaunis. Siellä yhdistyvät 1800-luvun eurooppalainen arkkitehtuuri, kivinen näköalamuuri, joen toisella puolella kohoavat tornit ja taloista heijastuva valomeri sekä joella seilaavat rahtilaivat, proomut ja turistilautat.

Lämpötilat ovat nyt jämähtäneet 25 lämpimämmälle puolelle.  Koululle on kiva pyöräillä näissä keleissä. Ilmanlaatukin on parantunut huomattavasti.  Puistoissa on kiva pysähtyä nauttimaan rauhasta keskellä suurkaupunkia. Kaikin puolin siis mukavaa olemista täällä, vaikka Suomeenkin on taas kiva tulla. Enää 27 päivää, niin olemme kotikonnuilla.