keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Koulua, kävelyä, kevättä

Viime viikon sunnuntaina Juha lähti Suomeen viikoksi työmatkalle.  Minä taas menin ihan viereiseen taloon sopimaan Ruusun kanssa Suomikoulun opetuksesta. Teimme suunnitelmat kaikille seitsemälle kerralle. Keväällä meneekin mukavasti työn touhussa muutama lauantaipäivä. Opetus tapahtuu täällä Hongqiaon alueella SCIS:n varhaiskasvatuksen tiloissa. Lapsia on kolmisenkymmentä ja ikäjakauma on kolmivuotiaasta rippikouluikäiseen. Meitä opettajia on Ruusun ja minun lisäksi Marjo ja Linda. Meillä on joka kerta myös puolen tunnin musiikkihetki, missä laulamme suomalaisia lauluja kevätjuhlaa silmällä pitäen. Nelisen tuntia meillä vierähti, kun mietimme jokaiselle lauantaille suomalaisen kalenterin mukaan teemapäiviä. Kalevalaa, tasa-arvoa ja pääsiäistä käsitellään sekä juhlitaan vappua ja äitienpäivää. Ensimmäiselle kerralle ystäväni Marjut lupasi leipoa laskiaispullat ja Marjo on käynyt jo ostamassa marsipaanit, hillot ja kermat täytteiksi. Innolla odotan, mitä kaikkea kivaa saamme aikaan yhdessä.

Sunnuntaina tuli jännittävä viesti puhelimeen: minua pyydettiin sijaistamaan musiikinopettajaa Ellan koululle. Etukäteen jännitti, miten osaan opettaa englanniksi, mutta hyvin se sujui. Olin koko viikon sijaisena, ensimmäiset kolme päivää opetin jousiorkesterilaisia ja loppuviikko meni puhaltajien kanssa. Voin todeta, että aikoinaan opiskelu Sibelius-Akatemiassa oli niin hyvätasoista, että siellä opituilla taidoilla pärjäsi hyvin. Oppilaat olivat yläkoululaisia ja lukiolaisia. Minkäänlaisia järjestyshäiriöitä ei ollut, vaan oppilaat tekivät oma-aloitteisesti tehtäviään ja sain opettaa sekä musiikin teoriaa että historiaa soittimien ohjauksen lisäksi. Pari viulun kieltäkin vaihdoin ja yhden sellon kielen. Tunnit kestivät kerrallaan 80 minuuttia ja oppilaat tekivät puolet ajasta tehtäviä tietokoneillaan ja puolet ajasta soittivat soittoläksyjään. Ainoa asia, mikä jännitti joka päivä oli se, että ehdinkö saamaan taksin ajoissa koululle. Kävikin niin, että aamuisin portin ulkopuolella oli vapaa taksi, ihan kuin minua varten odottamassa!

Ellalla oli torstaina synttärit ja perjantaina nimpparit. Kaverisynttäreitä vietettiin perjantaina ja lauantaina tulivat suomalaiset ystävät Yina ja Stella yökylään. Meidän pikku prinsessamme on kasvanut nyt virallisesti teinin ikään, kolmetoista ikävuotta saavutettu. Voin todeta, että meillä asuu aivan ihana teini. Keskiviikkona haimme juhlaa varten koristeita Ruby´s Party-nimisestä kaupasta. Sieltä löytyi kaikenlaista kivaa, mukaan tuli delfiininmuotoinen pinjata, ilmapalloja ja muita tarvittavaa. Perjantaina meille saapui kuusi Ellan luokkakaveria. Vetäydyimme Lotan kanssa meidän makuuhuoneeseen katsomaan elokuvaa, ja kävimme tarpeen tullen auttamassa ohjelmanumeroissa.

Lauantaiaamuna Lotta lähti Suomeen lomalle. Hänellä on vielä pari viikkoa lomaa ennen opiskelujen jatkumista.  Juha lähti samana päivänä takaisin tänne Shanghaihin. Saimme kuvaviestin, missä Juha ja Lotta olivat lentokentällä juomassa kahvia.

Juha tuli siis sunnuntaina kotiin ja toi meille taas monta pakettia ruisleipää ja tällä kertaa mukaan oli tarttunut myös turkinpippurikarkkeja ja suklaata. Kuulin, että monet tuovat tänne myös Oltermanni-juustoa ja marjoja. Ehkäpä niitä tulee sitten ensi kerralla. Tiistaina Juha meni työmatkalle Pekingiin ja tulee sieltä tänä iltana. Matkustavaista sakkia meillä.

Juha toi myös minun golflaukkuni Suomesta. Meillä on täällä asuinalueella harjoittelupaikka, jota testasin maanantaina. Se on ihan toimiva ja pallot saa kerättyä helposti sellaisella kärryllä, mikä nappaa pallot koriin aika kätevästi. Tänään olen menossa ensimmäistä kertaa ystävieni Kirsin ja Tiinan kanssa pelaamaan yhdeksän reikää Hongqiaon golfkentälle. Toivottavasti pysymme ehjinä ja kaikki pallot eivät huku pöpelikköön. Olen pelannut viimeksi viisi vuotta sitten, joten taidot ovat melkoisesti ruosteessa. Golfissa on kuitenkin se mukavaa, että seura on yleensä kivaa ja kentät kauniita.

Tällä viikolla tiistaina oli järjestetty Shanghain suomalaisten kävely Suzhou Greekille. Se on ison joen varrella Puxin puolella, alueelta löytyy vielä vanhoja kiinalaisia asuntoja sekä siirtomaavallan aikaisia rakennuksia. Kävimme metodistikirkossa sekä pääpostitalossa. Molemmat on rakennettu taidokkaasti ja ne ovat säilyneet hyvinä. Kävely oli miellyttävää, sillä lämpötila nousi lähemmäksi kahtakymmentä astetta. Lounastimme Bundin varrella espanjalaisessa ravintolassa, missä oli erittäin maukasta ja herkullista ruokaa. Jatkoimme retkeä vielä Marjutin ja Sarin kanssa kirjakauppaan, mistä ostin Ellalle kaksi englanninkielistä kirjaa ystävänpäivälahjaksi.

Eilen tein kävelyretken Jing´An temppelin luota French Concessionin alueelle Kirsin ja Tiinan kanssa. Ilmassa on selvästi kevään tuntua ja lämpötilat ovat nousemassa lähelle kahtakymmentä. Illalla kävimme Ellan kanssa ostamassa mulle golfvaatteita ja –palloja sekä Ellalle uudet kouluhousut. Khakinvärisiä housuja on aika vaikea löytää sopivan kokoisia, sillä aikuisten vaatteet ovat vielä isoja ja lasten vaatteet liian pieniä. Meillä oli onni matkassa, kun H&M:n valikoimista löytyi sopivat. Koulupukusääntö voi siis aiheuttaa myös päänvaivaa. Onneksi puserot ja urheiluvaatteet saa hankittua koululta.