tiistai 5. syyskuuta 2017

Syyskuun terveisiä

Syyskuun alku näkyy täällä Shanghaissa lähinnä siinä, että viime viikonloppuna suljettiin asuinalueemme ulkouima-allas. Meidän näkökulmastamme allasta olisi voinut ihan hyvin pitää auki vielä pitkään, mutta täällä on erilaiset tavat.  Juha ja Ella kävivät vielä viikonloppuna polskuttelemassa altaalla. Viime viikot ovat menneet hurjaa vauhtia, sillä meillä kaikilla on ollut paljon puuhaa. Itse olen ollut useasti palavereissa ja kokouksissa. Suomi-koulun johtavana opettajana olen selvittänyt käytäntöjä ja opetussuunnitelmasuositusta sekä osallistunut sekä opettajien että johtokunnan kokouksiin. Meillä on tehokas ja toimiva tiimi molemmissa, joten tuloksia syntyy mukavalla tahdilla.

Olen aloittanut Ellan koululla Upper Schoolin jousiorkesterin johtajana.  Olen kokoustanut sekä rehtorin että musiikinopettajien kanssa, tänä vuonna orkesterit ovat koulun jälkeen, joten uusia tuulia on puhaltanut sielläkin koulussa. Viime keskiviikkona tapasin ensimmäistä kertaa soittajat. Joukossa oli monentasoisia soittajia, joten sovituksia olen muokannut uudestaan eri tasoille sopiviksi. Sain onneksi koululta kannettavan tietokoneen lainaksi, joten olen pystynyt tekemään nuotinnukset tietokoneohjelmalla. Huomenna on seuraava tapaaminen, pitää muistaa monistaa uudet sovitukset ennen harjoituksia.  Olen tosi innostunut uudesta pestistäni, samalla vähän jännittää, miten pääsemme vauhtiin.

Shanghaista on tullut minulle kovin mieluisa paikka asua. Nautin, kun saan katsella ikkunoista kaukana siintäviä Pudongin puolen torneja ja toiselta puolelta Hongqiaon lentokentän laskevia ja nousevia koneita. Liikenteen keskellä on helppoa kulkea polkupyörällä ja metrolla pääsee nopeasti joka paikkaan. Taksit ovat myös edullisia, joten kulkeminen on tosi vaivatonta. Toki joka paikkaan menee aikaa, mutta eipäs minulla ole niin kiire, etten ehtisi ajoissa perille.

Elokuussa opiskeluajan ystävämme piipahti Shanghaissa työasioilla ja ehdimme käydä yhdessä syömässä dumplingeja. Lisäksi kiertelimme Yuyuan-alueella ihmettelemässä turisteja ja basaarimeininkiä. Myös siskoni kummitäti miehineen käväisivät kaupungissa ja heidänkin kanssaan nautimme samassa ravintolassa suussa sulavia dumplingeja. Ne ovat siis kuumia, taikinanyyttejä, joiden sisällä on kasvis-, liha- tai kalatäyte. Niitä dipataan soijakastikkeeseen ja nautitaan yhtenä suupalana.

Asuinalueellamme asuvat suomalaiset järjestivät pihalla grillijuhlat. Toteutimme tarjoilun nyyttäriperiaatteella. Paikalle saapui mukavasti porukkaa ja syötävää riitti kaikille. Ella satutti itsensä, kun juoksi pimeässä puiden väliin jännitettyyn naruun ja lensi voltilla nurmikolle. Päänsärkyä podettiin monta päivää. Nyt jäljellä on enää haalistunut mustelma reidessä. Onneksi ei käynyt pahemmin.
Grillijuhlia vietettiin myös Ellan koululla, siellä paikalla oli paljon väkeä ja tarjoilua moneen makuun. Koululta sai jokainen osallistuja ruoka- ja juomalipun, sen jälkeen piti ostaa itse, jos jäi nälkäiseksi. Ella kulki omien kavereidensa kanssa ja me istuimme suomalaisten tuttujen kanssa katoksen alla. Tutustuimme myös uusiin suomalaisiin, jotka olivat tulleet paikalle juuri ennen koulun alkua. Tuntui kummalliselta, että olemme jo ”vanhoja” shanghailaisia heihin verrattuna ja osasimme opastaa käytännön asioissa samalla tavalla kuin meitä autettiin yli vuosi sitten.

Juha sai töistä viime vuoden tapaan laatikollisen rapuja. Popsimme ne Varjosten kanssa viime vuoden tapaan. Eli perinteitäkin alkaa syntyä. Elokuussa kävi ilmi, että ystävämme eivät lähdekään pois täältä, vaan jatkavat toisessa firmassa työskentelyä. Olemme onnekkaita, että saamme nauttia heidän seurastaan vielä kauemmin. Valitettavasti hyvä ystäväni Tiina on muuttamassa lokakuun aikana pois miehensä toimipisteen muututtua toiseen maahan. Olemme käyneet yhdessä golfaamassa ja viettäneet paljon aikaa koulun opetussuunnitelman päivityksen suunnittelussa. Olen niin kiitollinen, että olen saanut uusia, ihania ystäviä.

Ylihuomenna Lotta palaa takaisin tänne opiskelemaan. Hän jatkaa kiinan opintoja syyslukukauden ajan.  Minulla jatkuu myös kieliopinnot samaan malliin kuin keväällä eli opiskelen maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kiinaa yliopistolla. Kävin eilen Marjutin kanssa yliopistolla hakemassa opiskelijakortin. Paikalla oli muutama muukin, sillä Marjutin piti ilmoittautua uutena opiskelijana muiden uusien kanssa eilen. Saimme odotusnumerot 156 ja 157. Sillä hetkellä vuorossa oli numero 87. Odottelimme kahvilassa yli tunnin, että pääsimme asioimaan toimistolle. Minusta tuntui hauskalta, että moni työntekijä muisti minut keväältä ja yksikin tuli erikseen halaamaan. Tulee tervetullut olo sielläkin.


Juha lähtee huomenna työmatkalle Pekingiin. Hän tulee takaisin torstaina. Minulla on loppuviikosta palavereiden lisäksi perjantaina opettajakokous, jossa tapaamme opettajien kanssa ja valmistaudumme lauantain ensimmäiseen Suomi-koulun opetuskertaan.  Sanna on vastuussa kahvilan ja kaupan asioista, joten sekä kahvia että herkkuja voi ostaa päivän mittaan. Lotta tulee yhdeksi opettajaksi täksi syksyksi. Tuntuu mukavalta, että saamme työskennellä yhdessä.