tiistai 24. lokakuuta 2017

Lähes jo marraskuu

Viimeisestä blogista on jo yli kuukausi aikaa. On ollut niin kiireistä ja monenlaista menoa, että en ole yksinkertaisesti ehtinyt istua koneen ääreen kirjoittamaan. Nyt on taas mahdollista vähän muistella, mitä kaikkea on tässä välissä tapahtunut. 

Syyskuussa meillä oli Suomi-koulua kahtena lauantaina ja nyt lokakuussa on ollut kerran. Viime kerralla kävimme läpi Aleksis Kiven Seitsemää veljestä ja vedimme köyttä veljesten tapaan joukkueilla Jukola-Toukola. Toukolan väki voitti tällä kertaa tiukassa ottelusarjassa 2-1. Eilen kävimme Fudanin yliopiston Suomi-päivillä esiintymässä oppilaiden kanssa. Kaikki eivät sinne päässeet tulemaan, joten Lotta videoi viime kerralla lasten laulamana Vaarilla on saari -laulun. Näytimme sen esityksemme alussa. Lapset lauloivat ja leikkivät kanteleen säestyksellä Viisi pientä ankkaa lähti leikkimään -laulun. Paikalla oli myös kiinalaisia lapsia  esiintymässä. Lauloimme heidän kanssaan Jaakko kulta -laulun englanniksi, lisäksi he lauloivat sen kiinaksi ja me suomeksi. Annoin kiinalaisten lasten kokeilla kanteleen soittoa ja he olivat siitä kovin innoissaan. Lapset saivat muumitarroja ja pitsaa sekä Suomi-koulu pienen korvauksen. Meillä on hurmaavia ja taitavia lapsia koulussamme. 

Juha lähti maanantaina Suomeen työmatkalle. Tiistaina vieraamme palasivat myös Kokkolaan. Meillä oli vieraina Ellan luokkakaveri Inka ja hänen perheensä vähän yli viikon. He ehtivät tuona aikana käydä myös tutustumassa Pekingiin ja Nantongiin. Täällä Shanghaissa kävimme mm. katsomassa ERA sirkusnäytöstä, Gibaon vesikaupunkia, Yuyuan -puutarhaa, Bundia ja vietimme yhden päivän myös Disney Resortissa. Ella sai ottaa koulusta sen päivän vapaaksi, joten hän pääsi mukaan. Juha kävi myös vieraiden kanssa Shanghai Towerissa ja lähellämme olevassa akvaariossa. Monenlaista nähtävää ja koettavaa, muistoja jäänee pitkäksi aikaa. 

Sää on ollut melkoisen mukavaa, lämpöä on parisenkymmentä astetta plussan puolella ja ilmanlaatu on ollut hyvä tai kohtalainen. Välillä auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta hiki on noussut pintaan, mutta voin todeta nauttivani tästä ilmastosta erittäin paljon. Taidan olla vähän vilukissa, joten tällainen ilmasto sopii minulle hyvin. 

Ellalla koulunkäynti sujuu mallikkaasti. Kieliongelmista ollaan nyt selvitty ja kavereita on löytynyt, muutama läheisempikin. Ella kävi luokkansa kanssa Shanghain itäpuolella olevalla saarella luomutilalla tutustumassa luomuviljelyyn. Päivä oli ollut antoisa, he saivat mukaansa luomusalaattia, jota olivat laittaneet ruukkuihin. 

Lotta opiskelee ahkerasti kiinaa ja miettii samalla, mitä ensi vuoden opiskelut voisivat olla. Vielä kaikki on mahdollista ja aikaa on sekä opiskella että tehdä töitä. Toiveenani on, että löytyisi hänelle mieluisa ala. Lotta oli yliopiston järjestämällä ekskursiolla viime viikonlopun Yangzhoussa. Siellä oli ollut mukavaa ja mielenkiintoista.

Me matkustimme Ellan syysloman aikaan Jejun saarelle. Itse asiassa meillä kaikilla oli se viikko lomaa, sillä Kiinassa oli peräkkäin sekä Kansallispäivä että Kuujuhla. Jeju sijaitsee Etelä-Korean eteläpuolella ja on autonominen saari, sitä voisi ehkä verrata Ahvenanmaahan. Sain vihjeen matkakohteesta ystävältäni Tiinalta, joka oli käynyt saarella perheensä kanssa aikaisemmin syksyllä. Lentomatka kesti vain puolitoista tuntia saaren pääkaupunkiin Jejuun. Me majoituimme saaren eteläpuolelle Seogwipon kaupunkiin. Saarella on monta Unescon kohdetta, joten nähtävää ja ihalitavaa riitti. Kuuden päivän aikana kävimme katsomassa vesiputouksia, kuusikulmaisia laavakiviä, Udon saarta sekä sukelsimme suomalaisten tekemällä sukellusveneellä 40 metrin syvyyteen ihailemaan koralleja ja kaloja. Lisäksi söimme joka päivä korealaista barbequeta, sillä saarella ei ollut oikein muunlaisia ruokapaikkoja. Saaren erikoisuutena on mustan possun liha, jota grillasimme lattian tasossa olevan pöydän grillissä. Istuimme jalat ristissä ja ruokailun päätyttyä sai hetken ojennella puutuneita jäseniä. Udon saarella vuokrasimme sähköpyörät ja kiersimme saaren. Ellan kanssa pääsimme myös kokeilemaan ratsastusta paikallisilla hevosilla. Tuntuipa luontevalta istahtaa taas pitkästä aikaa hevosen selkään.