torstai 17. elokuuta 2017

Kesän kuulumisia

Kesä tuli ja meni ja niin mekin.  Menimme Suomeen Ellan kanssa heti koulujen loputtua eli kesäkuun puolessa välissä. Lotta jäi vielä Shanghaihin opiskelemaan ja Juha tekemään töitä. Pääsimme asumaan vanhempieni luokse ihan Kokkolan keskustaan. Hieman tuumailin ennen kotikaupunkiin paluuta, että miltä kaikki näyttää ja tuntuu pitkän tauon jälkeen. Kävimme Ellan kanssa viimeksi Suomessa vuoden vaihteessa ja silloinhan oli niin pimeää, ettei ehtinyt nähdä kaikkea. No, onhan tuo vähän liioitellusti sanottu. Suuria eroja tänne Kiinaan verrattuna oli jo löytynyt. Suomessa talot näyttävät hyvin matalilta ja tiet ovat kapeita. Ihmisiä ei näy kovin paljon ulkona eikä kaupoissa. Liikennekin on selkeää ja vaivatonta, ainakin Kokkolassa.

Vietimme perheessämme kahdet isot juhlat kesän aikana. Lotta ja Juha saapuivat heinäkuun alussa Kokkolaan ja aloitimme Lotan ylioppilasjuhlien valmistelut. Siskoni tarjosi meille juhlatilaksi heidän huvilaansa. Se on ollut sukumme omistuksessa jo yli sata vuotta, joten tuntui hyvältä päästä nauttimaan juhlista perinteiseen ympäristöön. Tarjoilutkaan eivät tuottaneet suurempaa päänvaivaa, sillä anoppini suussa sulavat voileipäkakut, siskoni mokkapalat ja tuoreista mansikoista tehdyt täytekakut täyttivät tarjoilupöydän. Mansikka-aika oli juhlien kannalta sopivasti myöhässä, sillä saimme juuri parhaimmillaan kypsyneet mansikat haettua läheiseltä Hauhtosen tilalta. Lotta oli kaunis niin kuin aina, ja sää suosi meitä. Aurinko paistoi ja lämpötila oli kahdenkymmenen asteen paremmalla puolella. Juhlavieraat viihtyivät sekä huvilan sisällä että ulkona pihalla. Meille jäi kaikille tilaisuudesta erittäin hyvä mieli, kiitos kaikille juhlijoille!

Toiset juhlat vietimme juuri ennen kuin palasimme takaisin Shanghaihin. Täytin elokuun neljäs tasaiset viisikymmentä vuotta ja halusin kutsua mukaani juhlimaan mahdollisimman paljon ystäviä. En laittanut mitään virallista kutsua, mutta kaikki olivat tervetulleita. Saimme käyttöömme ihastuttavan Laivurintalon Kokkolan Neristanista eli vanhasta kaupungista. Talo on remontoitu pieteetillä ja puutarhan kukkaloisto ja enteriööri loivat juhlille ihanat kehykset. Nautin suuresti, kun sain tavata ystäviä ja sukulaisia sekä ilahduin henkilökohtaisten lahjojen lisäksi toisenlaisista lahjoista Kirkon Ulkomaan Avun kautta. Useat ystävät olivat lahjoittaneet apua tarvitseville mm. Kanoja, vuohia, lukutaitoa, puhdasta vettä ja hedelmäpuita. Suurkiitos kaikille! Juhlan aikana oli myös yksittäisiä ohjelmanumeroita, joissa kuultiin runoja, lauluja, ja soittoa. Jokainen esitys oli ainutlaatuinen ja sydämellinen. Illalla menimme veneellä kerhon saareen yöksi. Lähestyessämme rantaa huomasimme, että sinne oli laitettu pimenevässä illassa kirkkaasti listavia kynttilöitä. Kaiken kukkuraksi kynttilöitä oli viisikymmentä ja niistä oli muodostettu kuvio 50.  Tilanne oli häkellyttävän koskettava ja tulen muistamaan sitä lämmöllä. Minulle tulkin sellainen tunne, että haluan heti uudestaan juhlia, sillä se oli niin mukavaa.

Lotta oli heinäkuun kaupunginkirjastossa töissä. Työmatka oli lyhyt ja miellyttävä vanhempieni kotoa. Ella asui kanssamme pääasiassa veneessä. Laskimme sen nimittäin Juhan tuloa seuraavana päivänä veteen ja illalla olimme jo saaneet sen asuttavaan kuntoon. Oma talomme on vuokralla ystävillämme, joten pystyimme hakemaan ongelmitta veneen varustukset sieltä. Veneessä asuminen on meille edellisiltä kesiltä tuttua puuhaa, joten nautimme omasta rauhasta ja tiloista kuukauden ajan. Elokuussa pakkasimme tavarat takaisin laatikoihin ja veimme ne kotiimme ensi vuotta odottamaan. Maanantaina vene nostettiin ja tiistaina lähdimme takaisin kohti Shanghaita. Lotta jäi vielä elokuun ajaksi lomailemaan Suomeen.

Kesäloma sujui kokonaisuudessaan erinomaisesti. Ella tapasi kavereitaan, pääsi uimaan ja nauttimaan vapaa-ajasta. Minä keskityin kunnon kohottamiseen golfin avulla ja sain sen parista uusia ystäviä ja luottopelikaverini Anjan seuraa. Lotalla heinäkuu meni töitä tehdessä ja Juhalla oli puolet ajasta lomaa ja puolet töitä. Vaikka kaipasin toisaalta kovastikin takaisin Shanghaihin, niin samalla tuntui hyvältä olla hetki tutuissa ympyröissä ja ennen kaikkea tärkeiden ihmisten parissa.

Pääsin myös elokuun alussa Suomi-koulujen opettajien koulutuspäivlle Helsinkiin. Siellä oli korkeatasoinen ja antoisa koulutus opetushallituksen tiloissa. Suomi-kouluja on tällä hetkellä 137 eri maassa ja opettajia yli 600. Sain paljon vinkkejä ja uusia ideoita tulevalle syksylle. Toimin nimittäin tämän syyslukukauden Shanghain Suomi-koulun johtavana opettajana. Olen innoissani uudesta pestistä ja toivon, että oppilaat tulevat nauttimaan syksyn opetuksesta. Meillä on yhteensä seitsemän opetuskertaa, jotka pidetään lauantaisin yhden kansainvälisen koulun tiloissa. Lapsia tulee kolmisenkymmentä, joten opetusryhmiä on ainakin kolme ja saman verran opettajia. Lisäksi paikalla on kirjastonhoitaja ja kaupan-/kahvilanpitäjä, joten sinne saattaa tulla muitakin suomalaisia kuin oppilaat vanhempineen. Toivotaan ainakin niin.

Nyt olemme olleet vähän yli viikon Shanghaissa. Täällä on aikamoisen kuuma: lämpötilat ovat joka päivä kohonneet yli 30 asteen ja kuumimpana päivänä oli +38 astetta. Vesipullo pitää olla koko ajan mukana tai sitten pitää käydä tarpeeksi usein kahvilassa juomassa muutakin kuin kahvia. Säätiedotuksessa näkyy myös joka päivälle ukkosta. Olemmekin katsoneet silmät suurina, kun taivaan kansi on välillä ihan valkoisena salamoiden valoista. Eilen illalla oli erityisen näyttävää salamointia. Välillä salamointia näkyy ylhäällä pilvien väleissä, välillä kirkkaat sahakuviot iskevät maata kohti.

Viikon aikana olemme asettuneet takaisin kotiimme ja totutelleet aikaeroon. Juha jatkoi matkaansa suoraan lentokentältä työmatkalle Kiinan keskiosaan, joten hän pääsi kotiutumaan vasta viime perjantaina. Asuinalueemme ulkouima-allas on auki, joten sinne pääsee poskimaan vielä ainakin tämän viikon. Sitten taitaa tulla täkäläisten mukaan liian kylmä, ja allas suljetaan. Portin-/ ja ovivartijoiden sekä kaupan myyjien kanssa on ollut kiva taas jutustella kiinaksi, täällä tervehditään sanomalla hao jiu bu jian eli mukava nähdä pitkästä aikaa. Myös meidän ayimme on ollut iloinen, kun tapasimme taas kesätauon jälkeen. Hän onkin hyvin kultainen ja osaava apuri, ja pitää huolta kotimme siisteydestä kaksi kertaa viikossa. Hänen kanssaan saa harjoitella kiinaa oikein kunnolla, sillä hän ei puhu englantia.

Olen ehtinyt tavata myös Shanghaissa asuvia ystäviäni siellä sun täällä. Käymme toistemme luona kylässä tai tapaamme lounaalla jossain mukavassa paikassa. Metrolla kun pääsee helposti minne vain, samoin bussilla on miellyttävä matkustaa. Niissä on hyvä ilmastointi, joten hikipisarat ehtivät välillä jopa kuivuakin. Taksilla ei ole myöskään kalllista matkustaa, mutta niissä haisee usein tupakalle, myös ruuhka-aikoina niillä on hidasta liikkua. Olen tutustunut myös uuteen Suomi-koulun puheenjohtajaan Tarjaan, joka on saapunut tänne kolmeksi vuodeksi Sveitsistä. Ystäväpiirini siis laajenee lupaavasti.

Ellalla alkoi tiistaina koulu ja aikaiset herätykset. Herätys on 6:30, mutta koulubussissa pitää olla 7:20. Hyvin Ella on ehtinyt bussiin aamuväsymyksestä huolimatta. Hänellä on selkeästi helpompaa aloittaa tämä lukukausi, kun on jo valmiiksi hyviä ystäviä ja tuttuja opettajia. Koulu on muuttunut kesän aikana kansainvälisen tasokriteerin mukaisesti middle schoolista ja high schoolista upper schooliksi. Eli vielä on olemassa yläkoulu ja lukio, mutta ne ovat yhdessä upper school. Hallintoa on supistettu, joten nyt oppilailla on yksi yhteinen rehtori. Myös osa aineista on muuttunut sisällöiltään, esimerkiksi musiikissa ei ole enää erillisiä orkestereita, vaan tunneilla opetetaan enemmän yleismusiikkia, kuten suomalaisissa kouluissa.


Tästä blogista tuli tällä kertaa huippupitkä. Toivottavasti jaksoit lukea loppuun. Ensi kerralla kirjoitan taas lyhyemmästä ajanjaksosta, joten seuraava blogikirjoitus lienee hieman lyhyempi. Mukavaa syksyn aloitusta!