sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Lomaa odotellessa

Viime viikon keskiviikkona pääsin shanghailaisen ystäväni Meiqin kanssa laulamaan karaokea. Se on täällä hyvin suosittua ja ihmiset harrastavat karaokelaulua hyvin paljon. Meidän läheisessä ostoskeskuksessa on yksi Shanghain parhaista karaokekeskuksista. Meiqi oli tilannut meille huoneen kolmeksi tunniksi. Hinta oli edullinen, sillä menimme päivällä lounasaikaan laulamaan. Maksoimme koko lystistä noin 15 euroa. Huoneessa oli karaokelava tyylikkäine mikrofoneineen, tunnelmavalot,  pyöreä sohva ja näytöt kahdella seinällä. Lauluja oli sekä englanniksi, koreaksi että kiinaksi. Valittua laulua saattoi nostaa tai laskea oman maun mukaan, ottaa mukaan alkuperäinen laulaja, hiljaisempi melodia tai pelkästään bändisäestys. Tilasimme juomaksi kiinalaista yrttiteetä, mikä on kuulemma erittäin hyvä laulajille. Huone oli täysin äänieristetty ja musiikki pauhasi ihan kunnolla, joten saimme laulaa ihan niin antaumuksella kuin halusimme. Vaikka en tunne kovin hyvin viihdemusiikkia, niin oppilaitteni kanssa laulamat kappaleet osasin ja niitä sitten lauloin, Meiqi lauloi enimmäkseen kiinalaista viihdemusiikkia. Kokemus oli kyllä hauska ja meillä oli oikein mukavaa. Ehkäpä menemme sitten syksyllä uudestaan.

Viime perjantaina opiskelin Tomokan kanssa meillä suullista koetta varten. Luimme vuorotellen kirjan tekstejä, kappaleita olikin kymmenisen, joten luettavaa riitti. Muuten lausuminen on jo helpompaa, mutta minulla menevät kirjoitusmerkit helposti sekaisin, välillä sinä on minä ja nyt on ensin. Uskoisin, että opinkin parhaiten silloin, kun teen asioita väärin. Sanat jäävät muistiin selkeämmin, kun niitä tarvitsee korjata. Harjoittelusta oli hyötyä, sillä suullinen koe keskiviikkona onnistui yli odotusten. Kirjallisessa kokeessa maanantaina mitoitin aikani väärin. Paniikki iski, kun huomasin, että minulla on 10 minuuttia enää aikaa kirjoittaa 200 kirjoitusmerkin aine paikasta, jossa olen käynyt tultuani Kiinaan. Jälkeenpäin ihmettelin, mitä oikein kirjoitin, sillä en ehtinyt yhtään miettiä, vaan suolsin sanoja peräjälkeen paperille. Ilokseni sain kuulla, että sain aineesta 6/10 pistettä, mikä on minulle aivan huikean hyvä tulos tuosta tilanteesta. Muutenkin kokeet menivät hyvin läpi, maanantaina saan sitten tietää loppupisteet, kun Lotta hakee todistukseni koulun toimistolta. Mehän olemme silloin Ellan kanssa jo lentokoneessa suuntaamassa kohti Helsinkiä.

Viime lauantaina oli siskoni syntymäpäivä. Oli mukava onnitella skypen kautta. Ella meni luokkakaverinsa luokse yökylään melko lähelle meitä. Heillä oli siellä viiden tytön porukka ja he uivat pihan altaassa ja nauttivat vielä yhdessäolosta. Yksi tytöistä muutti tiistaina takaisin Amerikkaan, joten ilmassa oli myös haikeutta. Tyttöjen ollessa ulkona sattui kummallinen episodi: orava tuli paikalle ja puraisi Ellaa varpaasta. Onneksi siitä jäi vain pieni jälki ja jäykkäkouristusrokote oli voimassa. Sunnuntaina Juha haki Ellan takaisin kotiin. Menimme Shanghai Centeriin yhdessä katsomaan, millaiset Suomi 100-juhlat oli järjestetty. Siellä oli kuoro laulamassa Finlandiaa, Angry Birds tepasteli yleisön joukossa ja ihmiset tutustuivat suomalaisiin tuotteisiin, joita oli laitettu esille. Paikalla oli mukavasti väkeä, myös suomalaisia oli jonkun verran. Marjut oli tullut myös sinne ja menimmekin yhdessä lounaalle. Palasimme tyttöjen kanssa taksilla kotiin ja jatkoin kokeeseen lukemista. Juha meni käymään vielä kaupoissa.

Maanantaina minulla oli koe, jonka jälkeen menimme opiskeluporukan kanssa lounaalle läheiseen ravintolaan. Annoimme opettajalle yhteisen lahjan ja yllätykseksemme Tomoka antoi jokaiselle opiskelijalle pienen lahjan muistoksi. Tomoka on ollut tämän kevään luokkamme banzhang eli vähän niin kuin ryhmän johtaja. Hän oli ottanut tuntien aikana meistä kuvia ja kehittänyt niitä, lahjakuoressa oli myös kaunis japanilainen kirjanmerkki ja kortti.

Juha kävi maanantaina Lotan kanssa maksamassa tulevan syksyn opiskelun. Tiistaina minä menin Lotan mukana läheiselle poliisiasemalle hakemaan viisumia. Ensi viikolla Lotta sitten hakee sen Pudongin puolen viisumikeskuksesta. Opiskelijaviisumi on helppo ja vaivaton hankkia, sillä pystyy myös matkustamaan Kiinan ulkopuolelle täällä ollessa.

Tapasimme tiistaina illalla Juhan kanssa Suomi-koulusta tutuksi tulleen perheen ja söimme heidän kanssaan yhdessä päivällistä läheisen ostoskeskuksen kiinalaisessa ravintolassa. Ruoka oli erittäin maittavaa, kalakin maistui mudan sijasta raikkaalle. Hui-isä ja Xiaomeng-äiti ovat asuneet Kokkolassa pitkän aikaa, isä jo kaksikymmentä vuotta ja äiti kymmenen. Lapset ovat olleet Suomessa tähän talveen asti ja puhuvat erittäin sujuvasti suomea. Niin se maailma on pieni: tapaamme täällä kiinalaisen perheen, joka asuu kotikaupungissamme. He tulevat heinäkuussa Kokkolaan, tapaamme seuraavan kerran siellä.

Keskiviikkona minulla oli suullinen koe ja samalla viimeinen kerta tänä lukukautena. Tulipas helpottunut olo, kun selvisin kurssista ja opin jonkun verran kiinaa vuoden aikana. Menin Tiinan kanssa lounaalle ranskalaiseen ravintolaan ja juhlistimme päivää kolmen ruokalajin aterialla. Tapaamme hänen kanssaan varmaan syksyllä seuraavan kerran. Sitten olemmekin molemmat mukana Suomi-koulun toiminnassa, minä vastaavana opettajana ja hän jotokunnan jäsenenä. Pääsen elokuun alussa Helsinkiin Suomi-koulun opettajille tarkoitettuun koulutukseen. Sieltä saan varmaan paljon toimivia ideoita ja vinkkejä tulevalle syksylle.

Tytöt jäivät kotiin kahdestaan, kun menimme Juhan kanssa työpaikan järjestämälle kahden päivän matkalle. Ajoimme kahdella autolla Shaoxingin kaupunkiin. Se on kuuluisa merkittävästä kirjailijasta LU Xunista, keltaisesta viinistä ja oopperasta, jossa vain naiset esiintyvät, näyttelevät sekä naisten että miesten roolit. Kiinassa kaksi tunnetuinta oopperaa ovat Pekingin ooppera, siellä esiintyvät vain miehet, ja Shaoxingin ooppera. Eri paikkakunnilla on omat oopperatyylinsä, joita paikalliset käyvät katsomassa useasti.

Shaoxingissa tutustuimme Lu Xunin kotiin ja puutarhaan sekä keltaisen viinin museoon. Kävimme kauniissa puistossa, joka on toiminut kuuluisa runoilija Cao Xueqinin kirjoittaman romaanin päähenkilöiden kohtaamispaikkana. Hong lou meng eli englanniksi käännettynä Dream of the Red Chamber on yksi neljästä kuuluisimmista kiinalaisen kirjallisuuden romaaneista. Siitä on tehty sekä näytelmiä, oopperoita että elokuvia. Paikalla oli koululaisryhmiä ja yhdellä ryhmällä oli näytelmän roolipuvut päällään.  Perjantaina ajoimme Shaoxingista noin tunnin matkan päähän Fuzhi-vuoriston alueelle. Kävimme tutustumassa paikalliseen riisin terassiviljelyyn, vuoristokylään ja nautimme raikkaasta ilmasta ja puhtaasta vedestä, mikä solisi vuoren huipulta kylän läpi. Palasimme vielä Shaoxingiin lounastamaan. Tapasimme Juhan työkaverin ystävän, hänellä oli mukanaan kaksivuotias tyttönsä. Tyttö oli erittäin sukkela ja suloinen, hänelle maistui vain nuudelit. Muita ruokia tarjottaessa tyttö laittoi ne sumeilematta isänsä lautaselle. Palasimme kotiin perjantai-iltana kuuden aikoihin.


Eilen kävimme juhlistamassa Ellan kesäloman alkua laowaijiella. Siellä on Ellan suosikkiravintola, jossa tarjoillaan erittäin maukasta kiinalaista ruokaa. Pakkailimme loppuillan tavaroitamme. Tänään olemme vielä käyneet hankkimassa viimeiset asiat Suomeen, huomenna aamulla lähdemme Ellan kanssa lentokentälle Pudongin puolelle ja nousemme sinivalkoisille siiville. Seuraavat seitsemän viikkoa kuluvat Kokkolassa sukulaisten ja ystävien seurasta nauttien. Toivotan sinulle oikein mukavaa juhannusta ja kesää!