keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Vappua vastaanottamassa

Pääsiäinen meni menojaan ja ensi viikolla on jo vappu. Täälläkin sitä vietetään kansallisena vapaapäivänä, joten pidennetty viikonloppu on tiedossa. Ella on kutusunut neljä luokkakaveriaan meille yökylään sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi, joten touhua ja tohinaa riittänee ihan kaikille. Mukavaa, että pääsevät. Meillä oli myös viime viikolla yökylävieraita, ihan Kokkolasta asti. Juhan työkaverit Maija ja Janne tulivat vajaa kaksi viikkoa sitten meille ja viipyivät viikon verran. Oli mukavaa saada terveisiä kotipaikkakunnalta ja saimme myös valtavan määrän ruisleipää ja herkkuja. Viikko vierähti vieraiden ja arkitoimien kanssa vauhdilla ja niin viime torstaina jouduimmekin jo hyvästelemään vieraat. Juha lähti heidän kanssaan lentokentälle, hänellä oli päivän työreissu eteläisessä Kiinassa.

Vieraitamme hellittiin myös säiden osalta: joka päivä oli vähintään 25 astetta lämmintä ja sadetta saatiin vain muutamana yönä. Tänään keskiviikkona on ollut yllättävän viileää, alle kaksikymmentä tuntuu jo kylmältä. Sääennusteen mukaan lämmöt nousevat taas takaisin 25 asteen lämpimämmälle puolelle. Sään lämpeäminen on herättänyt myös kukat loistoonsa. Viikko sitten kirsikkapuissa oli isot, vaaleanpunaiset kukat. Meidän asuinalueellamme on panostettu puutarhaan, joten monenlaisia ja –värisiä kukkia löytyy pihalta.

Ellan leirikoulu lähestyy. Olin viime viikolla koulun järjestämässä infotilaisuudessa, missä matkanjärjestäjä selitti tulevasta retkestä. He ovat miettineet varusteiden huollosta lähtien kaiken perusteellisesti ja tuntuukin turvalliselta päästää Ella matkalle. Sinne lähtee vajaan sadan oppilaan lisäksi 11 opettajaa ja lisäksi paikalle tulee amerikkalaisia leirikouluohjaajia, jotka tekevät lopputyönsä oppilaiden parissa. Tiedossa on vuorikiipeilyä, luolia, mutakylpyjä ja pyöräretkiä. Lisäksi jokainen ryhmä käy yhtenä päivänä auttamassa paikallisessa orpokodissa lapsia. Jännittävin asia on ehkä lentomatka, sillä Yangshuohin se kestää vajaa kolme tuntia.

Kiinanopiskelu on kovin haastavaa. Siksi olikin mukava lukea ensimmäisen kurssin kirjaa ja huomata, että jotain on jäänyt muistiin. Perjantaina meillä on erilainen opiskelupäivä, sillä menemme tutustumaan yhteen Shanghain taidemuseoista. Se on Pudongin puolella, eli joen länsipuolella, joten matka kestää täältä Puxin puolelta vajaan tunnin. Metroilla on kuitenkin erittäin helppoa ja miellyttävää liikkua paikasta toiseen. Kuukausikortilla pääsee matkustamaan bussilla, metrolla ja lautoilla. Menemme Lotan kanssa useasti bussilla kouluun, varsinkin silloin, kun sataa. Tänä aamuna ripsotteli jonkun verran, joten bussi oli hyvä vaihtoehto.

Shanghai on siitä ainutlaatuinen paikka, että tänne saapuu ympäri Kiinaa ihmisiä sekä töihin että paremman tulevaisuuden toivossa. Useissa hierontapaikoissa hierojat ovat tulleet ensin tänne hierojakouluun ja sitten jääneet töihin. Monella lapset ovat jääneet isovanhempien luo kotikaupunkiin. Työpäivät ovat pitkiä ja lomat lyhyitä. Siksi on tärkeää, että täällä on myös pitkiä viikonloppuja ja lomia, jotta vanhemmat pääsevät tapaamaan perheitään. Samoin ayit eli kotiapulaiset ovat muualta kotoisin. Osa taksikuskeista ei aina osaa viedä suorinta tietä toivottuun kohteeseen, sillä he eivät ole asuneet täällä pitkään. Siksi onkin hyvä osata sen verran kiinaa, että osaa neuvoa reitin. Viime viikolla taksikuski vei minut ihan hassuja teitä pitkin perille, itse asiassa jäin taksista pois sellaisessa paikassa, että osasin jatkaa kävellen. Kaupunki on niin laaja, että ihmettelen, miten kuskit ylipäätään selviävät kaikista reiteistä. Yli 25 miljoonan asukkaan kaupunki on levittäytynyt niin laajalle, että tulemme näkemään vain murto-osan siitä täällä ollessamme.

Hulusi-huilun opettajamme tilaa meille Yunnanin maakunnan perinteiset vaatteet. Meistä tehdään yliopistolle joku esittelyvideo, joten pitäähän meillä olla aidon näköiset kuteet, kun puhkumme pilleihimme. Opettaja lohdutti, että hän voi soittaa sitten uudestaan kappaleen videolle, jos emme opi sitä kunnolla. Perjantaina meillä on kuvaus, katsotaan kuinka meidän käy. Ryhmässämme on soittajia Puolasta, Tsekeistä, Indonesiasta, Zimbabwesta, Koreasta, Thaimaasta ja taitaa siellä olla yksi suomalainenkin. Hauskaa meillä ainakin on ja opettaja on hyvin sympaattinen.

Meillä on taas tulevana lauantaina Suomi-koulua. Ruusu on jo laittanut simat tulemaan ja tarkoituksena on ostaa myös munkkeja. Hassuttelun lisäksi meillä on tulevan kevätjuhlan kenraaliharjoitukset. Oppilaat laulavat yleisölle suomalaiset laulut Ihme ja kumma, Lounatuulen laulu, Minun ystäväni on kuin villasukka ja Apinaorkesteri.  Olemme saaneet kasattua oppilaista pienen bändin, jossa on soittamassa saksofonisti, kitaristi, viulisti, pianisti ja lyömäsoittajia. Suvivirren sanat pitää vielä muistaa laittaa valmiiksi, sitten musiikkiosuus on valmis. Olemme myös keränneet juontoihin suomalaisia vitsejä ja erilaisia kansallissymboleja.


Kaikille oikein mukavaa vappua ja toukokuun alkua. Toivottavasti Suomeen tulee vähitellen jo lämpimämmät kelit. Jäät ovat näköjään jo lähteneet liikkeelle ja muuttolinnuistakin on ollut havaintoja. Välillä netti toimii niin hyvin, että pystyy päivittämään tietoja koto-Suomesta.